In 2022 heeft de Interdepartementale Commissie Organisatie en Personeelsbeleid (ICOP) opdracht gegeven om rijksbreed studenten- en startersbeleid te ontwikkelen op basis van strategische doelstellingen. Het gaat dan om: instroom behoud en doorstroom (boeien, binden en behouden) van studenten en starters te verbeteren, waarbij speciale aandacht uitgaat naar studenten en starters uit de voor het Rijk schaarse doelgroepen als mbo’ers, ICT’ers, financials en juristen. Er wordt specifiek gekeken naar de rijksbrede D&I doelstellingen in relatie tot de arbeidsmarktkrapte.
Inmiddels is daarvoor de handreiking voor werkgevers binnen de sector Rijk over arbeidsvoorwaarden van werkstudenten vastgesteld. Het doel van deze handreiking is rijksbreed ondersteuning bieden in het aantrekken en behouden van werkstudenten en komen tot een eenduidige toepassing van de arbeidsvoorwaarden voor werkstudenten binnen het Rijk. In de handreiking staat onder andere informatie over:
-
Op welke grond tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunnen worden aangegaan;
-
Hoe inschaling wordt aangepakt;
-
Welke gedragsregels van toepassing zijn.
De handreiking geeft ook informatie over het werven en bereiken van werkstudenten. De werkstudent wordt gedefinieerd als de persoon die studeert aan een mbo-, hbo- of wo-instelling, bij DUO is ingeschreven als student en (parttime) werkt bij de Rijksoverheid. Deze handreiking is niet geschreven voor werkstudenten die op basis van externe inhuur bij de Rijksoverheid werken.
De handreiking is op Rijksportaal geplaatst, deze is te bezoeken via de interne werkomgeving van het Rijk. Verdere communicatie gaat nog plaatsvinden.
De GOR Rijk onderzoekt nog welke inhoudelijke betrokkenheid vanuit de medezeggenschap nodig is.
|