Op 6 november was er een overlegvergadering tussen de GOR Rijk en de bestuurder. Helaas was de waarnemend bestuurder van de GOR Rijk, de SG van BZK Loes Mulder verhinderd wegens verplichtingen bij de minister. Zij werd vervangen door Eva Heijblom, de directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie (DGDOO) die vanuit die rol tevens de plaatsvervangend bestuurder voor de GOR Rijk is.
Marien den Boer, programmacoördinator Hybride Werken, was voor de laatste keer aanwezig om een toelichting te geven op de ontwikkelingen binnen het Rijksprogramma Hybride Werken. Per 1 januari stopt dit Rijksprogramma en worden de activiteiten overgedragen in de lijn. Marien keek terug op de resultaten die het programma heeft opgeleverd zoals onder andere de ontwikkeling van Rijkshubs, de beleidsvisie op Hybride Werken en ICT ontwikkelingen. Hij noemde de goede samenwerking met de medezeggenschap en het belang om ook in de toekomst aandacht te blijven besteden aan hybride werken. Dat het Rijksprogramma stopt wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen meer zijn op het gebied van hybride werken.
In de vergadering werd tevens een terugkoppeling gegeven over de ontwikkelingen op het gebied van de aankomende kabinetsformatie na de tweedekamer-verkiezingen op 22 november. De secretarissen-generaal hechten er aan om vooral aandacht te vragen voor het langetermijndenken. In hun gesprek met de directeuren van diverse planbureaus komt duidelijk de gezamenlijke wens naar voren om meer in te zetten op de lange termijn. In de brief die de secretarissen-generaal zullen sturen aan de informateur zal hier ook aandacht voor zijn. De plaatsvervangend bestuurder gaf aan dat het ook belangrijk is voor de GOR Rijk om zijn visie te geven in een brief aan de informateur. De werkgroep Rijksbrede Bedrijfsvoering werkt al enige tijd aan deze brief.
De plaatsvervangend bestuurder heeft ook teruggekoppeld over de discussie die gevoerd is over het uiten van persoonlijke meningen door Rijksambtenaren. Dit onder andere naar aanleiding van de Extension Rebelion acties en de brieven die door ambtenaren zijn geschreven naar aanleiding van de uitgesproken onvoorwaardelijke steun van het kabinet aan Israël. De SG’s erkennen het belang van de meningsuiting van rijksambtenaren. Er wordt gewerkt aan een handleiding met voorbeelden die meer duidelijkheid moet geven over wat wel of juist niet wordt toegestaan. De SG’s erkennen ook het belang om dergelijke discussies met elkaar in de organisaties te voeren. Ruimte aan elkaar geven, luisteren naar elkaars standpunten en begrip voor elkaar te hebben zijn en blijven hierbij belangrijk.
Tenslotte is ook nog gesproken over het Kader uniforme basiseisen vertrouwenspersonen, de daarmee samenhangende klachtenregeling en de integriteitscommissies. De GOR Rijk heeft aan de bestuurder gevraagd om de samenhang en de verbinding tussen deze trajecten meer inzichtelijk te maken.
|