(Rijks)ambtenaren voorzien gevolgen niet (meer)...
Woensdag 17 januari vond er een gesprek plaats tussen de de vertegenwoordigers van BZK A&O arbeidsvoorwaarden en pensioen en een aantal leden van het dagelijks bestuur van de GOR Rijk om te bespreken waar Rijksambtenaren die over de Nederlandse grens wonen tegenaan lopen.
De situatie:
Nederland heeft met veel landen een Belastingverdrag. Dit is ter voorkoming van een dubbele heffing op inkomen/vermogen en ook zorgt het dat het voor een ieder duidelijk is wat de verplichtingen en rechten zijn.
Nu blijkt alleen dat Nederland en Duitsland een andere interpretatie hebben van het verdrag dat zij samen hebben opgesteld. Hierbij gaat het specifiek om het thuiswerken. Het Finanzamt (Duitse belastingdienst) geeft aan dat elk uur dat de ambtenaar thuiswerkt, dit belastingplichtig is in Duitsland. De Belastingdienst in Nederland geeft aan dat de ambtenaar voor Nederland werkt en dus alle uren, zowel thuis als op kantoor, belastbaar zijn in Nederland. Hierover heeft de rechtbank Zeeland – West Brabant in juli 2022 een uitspraak gedaan en hier heeft het Duitse Finanzamt gelijk aan gegeven. Zolang de zienswijze van de Belastingdienst (nog) niet is aangepast, wordt het salaris in Nederland volledig belast. Tot die tijd blijven deze ambtenaren in het ongewisse en worden zij (over een deel) over hun inkomen dubbel belast. Dit is een ongewenst nadelig effect die de ambtenaar draagt. De Belastingdienst heeft hoger beroep tegen de uitspraak aangetekend.
En nu:
De vertegenwoordigers van BZK A&O arbeidsvoorwaarden en pensioen geven aan dat deze problematiek bekend is en dat dit ook voor andere ambtenaren (denk aan gemeente/provincie) gevolgen kan hebben. Er is nogmaals aangegeven dat er zorg is voor de ambtenaren die dubbel worden belast en voor de onwetende ambtenaar. Er is gesproken over ‘oplossingen’ voor de op korte termijn, denk hierbij aan informatie vanuit de werkgever, maar ook voor de lange termijn: ''wat als er straks wel een verplichting tot thuiswerken tot stand komt''?
Ook de situatie voor medewerkers die worden uitgezonden door Nederland (denk hierbij aan ambassademedewerkers en hun partners/kinderen) zijn besproken. Zij lopen tegen heel veel administratieve problematiek aan. Ook hierin zou de werkgever meer zorg mogen dragen voor deze medewerkers.
Het is wellicht een kleine groep ambtenaren binnen een grote groep, maar de gevolgen zijn enorm. Het Rijk wil een aantrekkelijk werkgever zijn en het bieden van hulp en informatie in deze situaties is een van de punten waar aan gewerkt kan worden.
Wordt vervolgd!
Mocht je collega’s kennen die in Duitsland woonachtig zijn, attendeer ze dan op het bovenstaande. Zijn er andere problemen waar Rijksambtenaren tegen aanlopen en woont de Rijksambtenaar buiten Nederland? Ook dan horen we het graag via ambtelijksecretariaatgorrijk@minbzk.nl.
|