Op 29 februari, schrikkeldag, was het vierhoeksoverleg tussen bonden en bestuurder. Een schrikkeldag komt maar een keer in de 4 jaar voor. Gelukkig is het Vierhoeksoverleg, een overleg tussen de Vakbonden, bestuurder/werkgever en de GOR Rijk wel vaker. Ondanks dat alle betrokkenen vanuit een andere positie in het overleg zitten is er veel overlap in wat ze willen bereiken. Met name een goede samenwerking tussen de vakbonden en de medezeggenschap, of dat nu op rijksniveau, op departementsniveau of op organisatieniveau is, heeft voor medewerkers een absolute meerwaarde.
Roosterafspraken
De GOR Rijk heeft zijn zorgen uitgesproken over de gevolgen van de gemaakte ''roosterafspraken''. De GOR Rijk heeft diverse signalen gekregen dat er problemen zijn zowel van personele als van organisatorische aard. De GOR Rijk is geen partij in de afspraken maar heeft hier een signaalfunctie als medewerkers en/of organisaties in de knel komen.
Evaluatie beleidskader Extra Belonen
In de CAO Rijk zijn afspraken gemaakt over de evaluatie van het beleidskader Extra Belonen, ook vaker Bewust Belonen genoemd. In het overleg is een voorstel tot Evaluatie besproken waar zowel vakbonden, GOR Rijk en de bestuurder/werkgever bij zijn betrokken. De GOR Rijk is benieuwd naar de uitkomsten van die evaluatie.
Sociale veiligheid
Tenslotte is lang stil gestaan bij het onderwerp Sociale Veiligheid. Een onderwerp dat ze laatste periode vaker in de media is geweest en actueler is dan ooit. In ons laatste weekbericht (nr 8/2024) hebben we daar ook bij stil gestaan. Alle betrokken partijen onderschrijven en onderkennen het belang van Sociale Veiligheid en de noodzaak daar stevig op te acteren.
Door de vakbonden is onder andere verwezen naar de onveiligheid die er is bij het ministerie van VWS en de eis tot invoeren van een “noodknop” in dergelijke situaties. Ook werd verwezen naar de “personeelsraadgever” zoals die in de CAO Rij is afgesproken, een functionaris met doorzettingsmacht die direct toegang heeft tot de Secretaris-generaal.
De GOR Rijk heeft aandacht gevraagd voor een laagdrempelig en integraal systeem. Er zijn nu veel voorzieningen maar door de bomen dreigt men het bos niet meer te zien. Het lijkt allemaal zeer instrumenteel en procedureel met risico op te verdwalen in het systeem. De mensen moet weer centraal komen te staan in de wirwar van voorzieningen. De onlangs gepubliceerde website over sociale veiligheid is goede eerste stap daarin.
Ook bestuurder/werkgever is actief bezig met het thema sociale veiligheid. En spreekt dan ook nadrukkelijk uit hier in gezamenlijkheid stappen te blijven zetten. Er is van de kant van de bestuurder/werkgever een groot commitment en ambitie op dit onderwerp.
|