Op 19 maart, is een nationale publiekscampagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer gestart. Deze campagne is relevant voor de Rijksoverheid. Binnen het Rijk heeft namelijk drie procent van de ambtenaren last van ongewenste seksuele aandacht (bron: Werkonderzoek 2022). Dat zijn dus een paar duizend collega’s.
Met elkaar trekken we de grens
Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat 47 procent van de werkenden vindt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag vaak voorkomt. Vier op de tien ondervraagden geven aan dat er op het werk tegenwoordig vaker over omgangsvormen wordt gesproken, onder invloed van incidenten die in de media breed zijn uitgemeten. Zes op de tien merken hier niets van en de campagne moet dat veranderen.
Grensoverschrijdend gedrag
Uit het onderzoek blijkt ook dat 55 procent van de mensen vindt dat praten over omgangsvormen tot minder grensoverschrijdend gedrag op het werk leidt. Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is seksueel grensoverschrijdend gedrag een “diepgeworteld probleem” in de Nederlandse werkcultuur. “In een veilige samenleving is het cruciaal dat we het met elkaar hebben over gewenst en ongewenst gedrag. Dat geldt zeker ook op de werkvloer”, zegt Van Gennip.
Inhaken op campagne
De komende maanden gaan we daarom - Rijksbreed en per departement – aandacht besteden aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er komen bijvoorbeeld dialoogsessies en een aanvullende workshop voor vertrouwenspersonen. Verder gaan we ook andere vormen van ongewenst gedrag bespreekbaar maken en aanpakken. Zo organiseert Rijk voor Iedereen weer omstandertrainingen.
Sociaal-veilig en inclusief
De publiekscampagne start in een periode dat de Rijksoverheid meerdere keren negatief in het nieuws kwam. Zo verschenen onderzoeken over ongewenst en grensoverschrijdend gedrag, zoals racisme. De onderzoeksresultaten daarvan zijn onacceptabel. Ze geven aan dat we in het algemeen meer werk moeten maken van sociale veiligheid en inclusie. Binnen het Rijk accepteren we iedereen, maar niet elk gedrag. Iedere ambtenaar moet kunnen rekenen op een sociaal-veilige en inclusieve werkomgeving.
Lees ook het nieuwsbericht op Rijksportaal.
De campagnewebsite van de overheid is: metelkaartrekkenwedegrens.nl
|