Waarschijnlijk hebben jullie er wel over gelezen of het wel gemerkt: de sociale veiligheid bij de Rijkssector is niet overal op orde...
Het moet sociaal veilig zijn. Dat is een belangrijk element dat onder de arbeidsomstandigheden valt. Collega’s moeten met respect met elkaar om gaan. Onder druk zetten, pesten, intimidatie, seksuele intimidatie, verbaal en/of non-verbaal, de communicatie moet op orde zijn.
Wanneer je met je werkgever zaken bespreekt vanuit je professionaliteit dan zou dat veilig moeten kunnen. Ook als de discussie vol passie en overtuiging wordt gevoerd. Je moet als ambtenaar kunnen vinden wat je vindt. Het gaat hier vooral om hoe mensen intern op de werkvloer met elkaar omgaan. Op het moment dat je je niet veilig voelt, wanneer er sprake is van het onder druk zetten, moet er een vangnet zijn.
Omdat een veilige omgeving helaas nog niet altijd realiteit is zijn er verschillende organisaties die werken of willen werken met een noodknop-procedure. Als je je als ambtenaar zwaar onder druk gezet voelt in relatie tot integriteit, intimidatie of onveilige werksituaties, dan moet er een snelle procedure komen. Een soort EHBO-procedure bij sociale onveiligheid. Externe mensen moeten dan snel kunnen ingrijpen door direct naar een SG te stappen als het moet. Als het om hele zware, acute zaken gaat zelfs naar een minister. Vakbond FNV wil deze procedure bespreken tijdens de cao-onderhandelingen.
Eerder werd deze noodknop-procedure al opgenomen in de cao Jeugdzorg.
|