Werkbezoek Living lab Spark Amsterdam

Op donderdag 12 mei waren een aantal GOR Rijk-leden te gast in het Living lab Spark in Amsterdam waar een nieuwe manier van werken wordt ontwikkeld en toegepast.

GOR Rijk-leden Guust, Michael, en Cas waren aanwezig samen met Anna en Karin van team Ambtelijk Secretariaat. Zij werden ontvangen door Erik Hooghuis, interim manager facilitaire zaken belastingdienst en Paul Pegels, programmamanager rijkshuisvesting ook was Marien den Boer aanwezig: programma coördinator rijksprogramma Hybride Werken.

Het Spark kantoorgebouw is het eerste zogenaamde living lab van de Rijksoverheid waar het ‘’Hybride werken 3.0’’ gaat worden toegepast. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van werken die beter aansluiten bij de behoeften van de medewerkers post-corona waarbij de juiste balans thuiswerken/ontmoeten/werken op kantoor onderzocht gaat worden. Centraal hierbij staan werkgeluk, werkresultaten en wendbaarheid. Net als de rest van Nederland krijgt het Rijk te maken met veranderende wensen wat betreft werken. Denk hierbij aan maatschappelijke ontwikkelingen, nieuwe generaties werknemers, woningnood en andere actualiteiten. Het moet makkelijk zijn om altijd en overal te kunnen werken, een gebouw moet hierbij ondersteunen. In de toekomst verwacht men dat het living lab gebruikt wordt 15-25% voor kantoorwerk en 75-85% voor ontmoetingen.

Het Spark kantoorgebouw kenmerkt zich door de verschillende soorten werkplekken die er (binnenkort) zijn zoals stiltewerkplekken, vergaderhoekjes, ontmoetingsplekken en coffeecorners. Ook zijn er op de meeste plekken goede voorzieningen om hybride te kunnen werken zoals webexschermen en oplaadpunten. Er is veel licht door de grote ramen en een open vloerplan. Verder zal er een ruim aanbod zijn in drinken en eten met een wisselend assortiment, verzorgd door lokale aanbieders. Ook spelen kunst en planten een belangrijke rol in het creëeren van een prettige werksfeer.

Ook in Den Haag zullen er binnenkort drie gebouwen starten met de transformatie tot een living lab. Het gaat hier over de Resident, de Rijnstraat 8 en Beatrixpark. Hoe het effect van deze nieuwe werkwijze op het werkgeluk gemeten gaat worden is op dit moment nog onduidelijk. De GOR Rijk is blij om al in een vroeg stadium te worden meegenomen in de ontwikkelingen en doet en denkt graag mee.