Interview Katinka van der Wees League of Extraordinary People

Deze week is onze zomergast: Katinka van der Wees, secretaris van de League of Extraordinary People.

 

Mijn vakantie staat al voor de deur, ik ga eerst twee weekjes thuis genieten. Na deze twee weken moet ik een maand werken en daarna ga ik samen met mijn man naar Italië in de omgeving van het Gardameer, daar hebben we een hotelkamer geboekt op een camping. Ik ben dol op mijn werk dus als ik vakantie heb moet ik echt even omschakelen. Maar als ik eenmaal in vakantiemodus ben kan ik er erg van genieten. Als het weer goed is steken we de barbecue aan, mijn favoriete gerecht van de barbecue is een burger. Ik eet vaak vegetarisch maar dan even niet! Ook ga ik graag uit eten en houd van veel gezellige activiteiten zoals borrelen met vrienden.

 

De League of Extraordinary People van het Rijk (League Rijk) is het netwerk voor en door rijksambtenaren met een bijzonderheid. Vorig jaar ben ik aan het werk gegaan in het kernteam van de League Rijk, en niet lang daarna ben ik ook lid geworden van het bestuur als secretaris. Met deze reorganisatie willen we ons wat meer op de kaart gaan zetten.

De League Rijk wil binnen de rijksoverheid een realistisch beeld neerzetten van collega’s met een bijzonderheid. Dit doen we onder andere door open gesprekken aan te gaan. Een belangrijk aandachtspunt is dat we nu vaak met dezelfde mensen en partijen contact hebben, maar we willen dat proberen uit te breiden.
Een ander belangrijke punt is dat we proberen, stukje voor stukje, mee te helpen aan de ambitie van het Rijk. Als Rijk hebben we de krachtige ambitie: ‘’wij willen een diverse en inclusieve organisatie zijn, die weet wat er in de maatschappij speelt en in verbinding is met verschillende groepen en organisaties’’. In de zeven jaar tijd dat de participatiewet er is, vind ik dat er nog een hoop punten te verbeteren zijn.

Er is een groep die te weinig aandacht krijgt bij het Rijk, dat zijn de collega’s met een arbeidsbijzonderheid die hoogopgeleid zijn. Er moet echt een andere denkwijze komen als we het hebben over deze mensen en eigenlijk over alle mensen met een arbeidsbijzonderheid. We moeten voor deze collega’s goede afspraken maken. Er zijn binnen de ministeries veel verschillen in hoe hiermee om gegaan wordt, dat kan de ontwikkeling en doorstoom van deze mensen in de weg staan.

 

Naast mijn werk bij de League behandel en coördineer ik de burgercorrespondentie van een directie, dat is nu wel druk, de burger neemt in dit geval geen vakantie. Op dit moment staat de teller van beantwoorde burgervragen dit jaar bij mij op 114 en dat gaat zeker nog oplopen de komende tijd. Mijn werk doe ik gedeeltelijk thuis en veel hybride en digitaal. Naar kantoor gaan doe ik graag om collega’s te ontmoeten, dan vind ik het heel leuk om koffies te doen. Dat hoort er gewoon bij! Daarnaast  is het ook fijn om wat tijd thuis te werken, dan houd ik mijn productiviteit hoog.

Wil je meer weten over de League Rijk en wat voor werk wij doen? Volg ons dan op onze LinkedIn-pagina, we zijn erg actief en hier kan je mooie artikelen en interviews vinden. Lees hier bijvoorbeeld over ons eerste netwerkevent dat we georganiseerd hebben op 23 juni onze bij het ministerie van Financiën. Dat was echt fantastisch!

 

Ik wens iedereen een hele fijne zomer en ik wil alle collega’s toewensen dat zij het werk even kunnen loslaten. In sommige functies is dat lastig maar pak toch je rust! En voor de collega’s die deze zomer aan het werk zijn: probeer zo weinig mogelijk mensen in de CC van je e-mailtjes te zetten, zeker in de vakantieperiode… Dat helpt om de overvolle mailbox bij terugkomst te voorkomen!

Een laatste tip voor alle collega’s: benader en behandel een collega, die toevallig een arbeidsbijzonderheid heeft, gewoon zoals andere collega’s zónder arbeidsbijzonderheid!

 

Meer interviews met zomergasten lezen? Klik hier.