Interview Marjo Lubach en Meike Barnhard van SRN

Deze zomer interviewen we als GOR Rijk een aantal interessante collega’s, wat gaan ze de komende periode doen, waar houden zij zich door het jaar heen mee bezig en welke tips hebben zij voor collega’s die thuisblijven deze zomer?

Deze week zijn dat Marjo Lubach en Meike Barnhard managers (in een duo-baan) van Samenwerking Rijk Noord (SRN).

Meike: Ik ervaar de vakantie als een periode om te ontspannen, dan heb ik echt tijd voor mijn gezin. Ik heb een ontzettend leuke baan, als manager bij SRN zit ik in de inhoud en werk ik mee aan projecten. Als ik thuis ben dan ben ik moeder van twee jonge kinderen en nog twee grote bonus-kinderen, ik voetbal met ze in de tuin en ben lekker actief, daar geniet ik van! Het is rijkdom dat ik dat zo goed met elkaar kan combineren, ik heb een goede balans gevonden tussen werk en privé. Vroeger was dat lastiger, dan moest ik voor mijn werk forenzen tussen Den Haag en Groningen, dan heb je bijvoorbeeld geen tijd om ’s ochtends je kinderen naar school te brengen of om naar een voorstelling te gaan. Sinds 2018 werk ik voor SRN, dat is in mijn eigen regio. Het was wel even spannend om die overstap te maken, ik had een fijne baan in Den Haag maar ik ben heel blij dat ik toch de beslissing heb genomen.

Marjo: Dit is voor mij wel echt een ‘’uitprobeerjaar’’, ik zat tot nu toe aan de schoolvakanties gebonden en dan gingen we met zijn drieën op vakantie. Maar mijn dochter is dit jaar aan een HBO-studie begonnen en heeft besloten om niet meer met ons mee te gaan op vakantie. Dus zijn wij in het voorjaar al even lekker weg geweest, mijn dochter bleef een week alleen thuis, dat was wel spannend… Hoe ziet je huis er uit als je terug komt? Gelukkig viel dat reuze mee! We maakten een prachtige rondreis door Kroatië, de vrijheid is ons goed bevallen! Deze zomer komt mijn zus uit Engeland nog een week op visite, die heb ik al twee jaar niet gezien en ik kijk er erg naar uit. Als het een beetje mee zit ga ik in het najaar ook nog weekje. Ik kan de knop goed omzetten, als ik vakantie heb ben ik er helemaal uit, de dag dat ik weer aan het werk ga moet ik echt even mijn agenda er bij pakken: wat staat er ook alweer op de planning? Ik heb echt een leuke baan maar als je vrij bent moet je opladen, die balans is zo belangrijk!

 

Meike: De vorige manager van SRN is op 1 januari van dit jaar met pensioen gegaan en toen hebben Marjo en ik het stokje overgenomen als managers. We hebben onze eigen competenties, vaardigheden en ervaringen en dat maakt deze samenwerking erg goed. Marjo is een echte ‘’mensenmanager’’, zij krijgt dingen in beweging en is heel verbindend. Zelf heb ik weer veel ervaring met het bedenken en neerzetten van strategisch-praktische programma’s.

Marjo: Dat is echt een kracht van Meike, die strategische kant waarover we in gesprek gaan met bestuurders. Het is echt een hele goede combinatie van onze kwaliteiten.

Meike: Het gaat op dit moment harstikke goed met SRN, we zijn gefocust op de samenwerking tussen de Rijksdiensten en willen die samenwerking gaan uitbreiden. De afgelopen jaren hebben we een enorme realisatiekracht ontwikkeld, de energie is hoog en we werken hard. Je bent constant aan het innoveren en probeert mensen mee te krijgen. We hebben een heel fijn team met verschillende kwaliteiten. De SRN is er om waarde toe te voegen en het is een kunst om steeds te kijken: waar zit die meerwaarde? We proberen de Rijksdiensten samen te brengen in de regio in relatie tot de medewerkers van het Rijk, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Ook hebben we sinds een paar jaar goed contact met de GOR Rijk, we trokken onder andere samen op in het programma ‘’Uitvoering onder vuur’’.

Marjo: Omdat we geen onderdeel zijn van een organisatie hebben we een dagelijks bestuur van opdrachtgevers van verschillende Rijksdiensten, daar leggen wij onze verantwoording aan af. Het is allemaal gebaseerd op hun behoefte en daar kunnen wij passende acties op uitzetten.

 

Meike: Er zijn ongeveer 28 Rijksdiensten in Noord Nederland waarvan zo’n 25 een fysieke vestiging hebben en waar 19.000 Rijksmedewerkers werken. Als Rijk wil je naar buiten treden als één werkgever, hoe gevarieerd het werk ook is. We hebben een heel netwerk van managers die met ons willen kijken hoe we kunnen samenwerken, hoe we blijven boeien en hoe we kunnen investeren in de mensen. En dan niet landelijke initiatieven voorzichtig overdoen maar echt kijken naar die meerwaarde in de regio. Denk aan initiatieven als: samen op een banenbeurs staan als Rijk, samen kennisevents organiseren maar ook uitwisseling van medewerkers onderling.

Marjo: Naast de eigen projecten kijken we ook naar de netwerken en initiatieven die er al zijn zowel regionaal als Rijksbreed en daar proberen we op aan te sluiten en mee samen te werken. Voorbeelden hiervan zijn de Noordelijke netwerken Werken in Friesland (voornamelijk Friese gemeenten), Noorderlink (vooral in provincie Groningen:  gemeenten, onderwijs, zorg) en Samenwerking Noord (ICT-netwerk). Hebben we een goede samenwerking met de GOR Rijk, A&O Fondsen en bijvoorbeeld Deltaflex/Mobiliteitscentrum Justitie & Veiligheid. Verder werken we bijvoorbeeld mee aan het rijksbrede Startersbeleid.

 

Meike: Voor komend jaar hebben we een hoop mooie dingen op de planning. We hebben bijvoorbeeld alle bestuurders uitgenodigd om samen met ons na te denken over de koers van SRN. Dit noemen we een raad van participanten, voor ons een heel belangrijke groep om mee te bespreken waar we op gaan inzetten. Iedereen mocht al deelnemen maar nu mogen ze ook meedenken over de koers en het is heel mooi om te zien dat hier echt op wordt ingezet. Dat is een belangrijke ontwikkeling die we op de achtergrond doormaken.

Marjo: Je ziet dat als je een duidelijke focus hebt er dan ook meer gaat gebeuren. Een paar jaar geleden hebben we het ICT-netwerk opgezet wat voor een deel begonnen is met ICT-managers die wilden samenwerken en nu worden er bijvoorbeeld ICT-opleidingen voor heel de regio aangeboden. Dit willen we ook gaan doen met het juridisch domein en op het administratief domein en wellicht komen er nog meer domeinen bij!

Meike: Deze netwerken kunnen het werk een enorme boost geven. Je wil graag je werk goed doen, je wilt dat het interessant is en blijft, spiegelen bij collega’s kan daarbij helpen.

Marjo: Door te laten zien wat voor interessant werk er allemaal is in het noorden kan je mensen ook overtuigen om langer te blijven werken bij de Rijksoverheid zonder dat je vast zit op dezelfde baan of opdrachtgever. En hier dragen wij als SRN een steentje aan bij!

 

Meike: Wat ik alle collega’s kan aanbevelen: neem deze zomer eens tijd voor al je digitale middelen van het werk! Update je telefoon, installeer de programma’s die je nodig hebt, maak linkjes naar belangrijke items (mappen, websites, programma’s) en zorg dat alles op orde is.

Pak deze zomer ook even een moment van bezinning, bij de Rijksoverheid zijn we gewend om heel snel te gaan. In de zomerperiode komt het werk vaak even tot rust maar we hebben alsnog de drang om een heleboel voor elkaar te krijgen. Ga voor jezelf na: wat zijn we nou aan het doen, zijn we nog op de goede koers, klopt de inhoud van het werk nog wel? Bedenkt dat voor jezelf en bespreek dit ook met collega’s. Ik gun het iedereen om die tijd voor jezelf even te pakken.

Marjo: Dat is voor mij ook heel herkenbaar. Aan de ene kant zijn we bezig met het strategische werk van SRN en aan de andere kant werken we mee aan projecten. Dat maakt het werk heel leuk maar ook heel druk… Het is zo goed om te kijken: doen we nog de goede dingen en zo niet: wat stoten we af en wat voegen we toe? Een tip voor collega’s in het noorden: doe mee aan de week van de loopbaan in september en kijk ook eens wat voor andere interessante activiteiten er in het Noorden van het land plaatsvinden in de samenwerkingskalender.

En hoe je het zomergevoel vast kan houden als je weer aan het werk gaat: zet een foto van je vakantie op de achtergrond van je telefoon, als je je telefoon bekijkt krijg je weer dat vakantiegevoel, dat zet alles mooi in perspectief.

 

Wil je meer informatie? Bezoek dan ook eens de LinkedInpagina van SRN en de website Samenwerking Rijk Noord.