Interview Nettie van Steen – van der Voort van ASpiratie Rijk

Leer onze zomergasten beter kennen in deze zomerspecials!

Deze week is onze zomergast:  Nettie van Steen – van der Voort, mede-organisator van ASpiratie Rijk.

 

Ik zit op dit moment midden in mijn vakantie maar voor dit zomerinterview maak ik graag tijd vrij! Ik ben de laatste week van juli met mijn gezin naar het strand geweest bij Egmond aan zee en nu ben ik weer even lekker thuis. Helaas is het einde van mijn vakantie al weer in zicht.  Mijn twee dochters wonen nog thuis, de ene is op dit moment al weer begonnen met werken en de ander start eind augustus met het tweede jaar van haar studie. Ook mijn man en ik gaan half augustus weer aan het werk. We gaan graag in Nederland op vakantie, als kind ging ik nooit in het buitenland op vakantie, we gingen logeren bij familie of deden een huizenruil met familie.

In 1982 maakte ik mijn eerste reis naar het buitenland, dat was een jongerenreis naar Joegoslavië. Tegenwoordig ga ik ook wel graag op vakantie naar Zwitserland of Italië, lekker weg met mijn man en dochters. Ook in eigen land kunnen we ons goed vermaken, we gaan bijvoorbeeld een dagje weg of ik ga shoppen met een van mijn meiden, ook in de tuin met een goed boek ben ik dolgelukkig! We hebben een tuin op het noorden, maar met die warme dagen is dat geen straf. Ik zet een klein voetenbadje neer, tafeltje met wat lekkers en een glas rosé, echt genieten.

Ik heb nog wel één grote reis op mijn verlanglijst staan en dat is met mijn gezin naar Japan. Het heeft geen haast dus we wachten tot alles daar weer veilig en toegankelijk is voor buitenlanders na de corona-maatregelen.

 

Ik heb afgelopen anderhalf jaar gewerkt bij de Algemene Rekenkamer als ambtelijk secretaris/adviseur medezeggenschap, op tijdelijke basis. Dat is een paar weken geleden afgelopen. Nu heb ik even vakantie en ik start 15 augustus met een nieuwe baan bij het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, ook als adviseur medezeggenschap. Als ik daar mijn ritme heb gevonden wil ik vanaf januari ook wat extra opdrachten gaan doen als ZZP-er. Ik ga Den Haag wel missen, mijn werkplek zat in een prachtige omgeving.

Dertig jaar geleden ben ik voor het eerst gaan werken als ambtelijk secretaris, bij de Dienstcommissie, de voorloper van de ondernemingsraad bij de Rijksoverheid. Ik kon gelijk aan de slag en heb in het eerste jaar de leergangen voor ambtelijk secretaris gevolgd. Ik heb ondertussen voor veel verschillende werkgevers gewerkt maar nooit meer wat anders willen doen dan werken voor de medezeggenschap.

Het werken op verschillende, tijdelijke klussen doe ik al een lange tijd, eerst om het werk te kunnen combineren met een studie PABO en daarna ben ik dit blijven doen. Deels omdat er geen vaste banen meer werden opengesteld en ook omdat het goed bij me past. Tijdens de PABO-studie kreeg ik veel inzicht in pedagogiek en didactiek, dat zijn vaardigheden die ik ook kan toepassen binnen de medezeggenschap. Je kunt mensen op een andere manier doorgronden en je kunt ook voor een andere dynamiek en beweging zorgen tussen de ondernemingsraad en de bestuurder. Het is echt heel leuk om mijn kennis en ervaring mee te nemen naar een andere organisatie, je hebt dan toch even een andere kijk op de zaak.

Mijn werk is erg gevarieerd, ik heb bijvoorbeeld een aantal keer tijdelijke ondernemingsraden mogen begeleiden. Ook met het bieden van ondersteuning bij het organiseren van verkiezingen heb ik ruime ervaring. Dan pluis ik onder andere alle reglementen uit en herschrijf deze zodat alles weer klopt. Hiervoor moet je wel sterk in je schoenen staan hoor, je hebt te maken met veel partijen met eigen belangen maar dit moet je niet aan het twijfelen brengen.

 

Toen ik aan de slag ging bij de Algemene Rekenkamer kwam ik via het GOR Rijk weekbericht in contact met ASpiratie Rijk. Er was al een bijeenkomst geweest en er werd gezocht naar collega’s die graag mee wilden werken in de organisatie met de wens om het nog breder te trekken dan alleen collega’s van de departementen. Wij vallen als College van Staat niet onder de GOR Rijk maar we hebben er wel zijdelings mee te maken. Ik kijk graag over grenzen heen, je kunt veel van elkaar leren en we delen als Rijksoverheid wel een gezamenlijke visie. Ik heb me toen aangemeld als deelnemer en organisator, and the rest is history!

Vaak is de functie van ambtelijk secretaris een solo-functie, natuurlijk zijn er ook collega’s die werken in een team maar het werk is toch best solistisch. Bij ASpiratie Rijk kun je collega’s ontmoeten die ook als ambtelijk secretaris of adviseur werken voor de medezeggenschap bij het Rijk. Zij krijgen ook met onderwerpen te maken die onder het primaat van de politiek vallen. Het is fijn om met elkaar te bespreken: hoe ga je hier nou mee om, of breng je de gevolgen van maatregelen voor medewerkers in kaart en welke rol kan jouw ondernemingsraad daar in vervullen. De dagelijks besturen van de verschillende ondernemingsraden staan al langer in contact met elkaar, dat doen de ambtelijk secretarissen nu ook!

Dat contact bij ASpiratie Rijk is gewoon ideaal, je kunt elkaar tips geven, elkaar op weg helpen en je netwerk wordt uitgebreid. Ik kan het alle collega’s van harte aanbevelen: maak gebruikt van die bijeenkomsten van ASpiratie Rijk. Maak er ondanks je drukke werkzaamheden eens een uurtje tijd voor, het levert je zo veel op. Het zijn hybride bijeenkomsten, dus de drempel is laag! Ik blijf graag deelnemer van ASpiratie Rijk, ook als ik niet meer voor de Rijksoverheid werk, helaas zal ik de organisatie aan een andere collega moeten overlaten, dus bij deze een oproepje: ben je actief als ambtelijk secretaris en zou je ook wel mee willen werken aan de organisatie van deze mooie activiteiten, meld je dan vooral aan bij het Ambtelijk Secretariaat van de GOR Rijk!

 

Om te ontspannen lees ik zelf graag boeken. Er zijn een aantal mooie titels die ik kan aanbevelen zoals ‘’Het zoutpad’’ of ‘’De moord op Buckingham Palace’’, dat is ook heel leuk geschreven! Voor de fans van serieuzere boeken kan ik ‘’Het boek van Job’’ aanbevelen, een boek geschreven door de moeder van Job, een meervoudig gehandicapte jongen, echt prachtig geschreven. Mijn huis is bijna een bibliotheek, ik heb ontzettend veel boeken. Ik verzamel onder andere de boeken van Harry Potter in alle talen van de wereld, de teller staat inmiddels op 84 talen. Ik ben nog op zoek naar de Groenlandse vertaling, dus als collega’s mij in mijn zoektocht kunnen helpen, neem dan even contact op!

 

Lees ook de interviews met voorgaande zomergasten.