Bezoek aan Rijkspanden

Al weer ruim een half jaar geleden bezochten de werkgroepleden van de werkgroep hybride werken en werkgroep huisvesting van de GOR Rijk het kantoorgebouw Spark in Amsterdam. Dit gebouw was toen een ‘’living lab’’, een plek waar nieuwe manieren van werken werden en worden ontwikkeld en toegepast. Inmiddels zijn er diverse voorzieningen en aanpassingen in kantoorgebouwen van het Rijk om hybride werken beter te ondersteunen. Deze ervaring met wat werkt en wat niet is belangrijke input in het nieuwe normenkader voor de kantoorinrichting, de zogeheten Fysieke Werkplek Rijk 3.0 (FWR 3.0).

Op 16 en 17 januari gingen de werkgroepleden weer op pad om een aantal kantoorgebouwen te bezoeken, dit keer in Den Haag en Utrecht. De bezochte panden zijn: Korte Voorhout 7, Koningskade 4, Turfmarkt 147 en Rijnstraat 8 in Den Haag en De Knoop en Graadt van Roggeweg 500 in Utrecht.

Doel van deze bezoeken was om openhartige gebruikersfeedback uit de panden op te halen en zelf een beeld te vormen van de verschillende werkomgevingen. In elk kantoor kregen de leden een rondleiding waarbij er enthousiast verteld werd over de nieuwste ontwikkelingen per gebouw. De rondleidingen gaven een goed beeld van de sfeer in elk gebouw en de verschillende manieren van toepassing van de nieuwe werkvormen. In alle panden waren verschillende soorten werkplekken te vinden zoals stiltewerkplekken, vergaderkamers, ontmoetingsplekken en coffeecorners. Ook zijn er op de meeste plekken goede voorzieningen om hybride te kunnen vergaderen zoals webexschermen en oplaadpunten.

Bij elk bezoek werd er door de werkgroepleden gekeken naar een heel aantal punten zoals locatie, indeling, klimaat, passendheid (bij primair proces), duurzaamheid, algemene voorzieningen en hygiënefactoren. De lijst met deze aspecten is door de werkgroepleden afgelopen woensdag uitgebreid besproken.

Een aantal algemene observaties zijn:

  • Elk pand heeft zijn eigen manier van implementatie kantoorinrichting;
  • De panden verschillen erg van elkaar betreft sfeer en uitstraling;
  • Binnen de panden is de verscheidenheid van werkplekken groot;
  • Kleur, licht en planten dragen bij aan een prettige werksfeer, sommige panden lopen hierin voorop;
  • In alle bezochte panden wordt geëxperimenteerd en dit zal nog leiden tot definitievere aanpassingen;
  • Het ontwerp van de werkplekken moet passen bij het pand, de mensen en de organisatie;
  • Aan vele gebruikersbehoeften kan worden voldaan maar het ideale kantoor is een kwestie van persoonlijke smaak;
  • Dat gezegd zijnde, ervoeren de bezoekers dat zij graag in deze panden zouden werken;
  • Als uitzondering die de regel bevestigt, gold dat niet voor Rijnstraat 8, waar de menselijke maat ontbreekt wat daarmee een mate van vervreemding veroorzaakt.

Hoe het effect van de nieuwe werkwijze op het werkgeluk gemeten gaat worden is op dit moment nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er goed geluisterd moet worden naar de gebruikers, laat de werkplekken zo goed mogelijk aansluiten bij de werkzaamheden die er gedaan worden, menselijke maat is hierin onmisbaar.