Zomergast: Marijne Schijns

Algemeen bestuurslid stichting Dutch Government Pride

Marijne Schijns is business-analist bij de Belastingdienst en algemeen bestuurslid van de stichting Dutch Government Pride (DGP), de koepelorganisatie van roze netwerken bij de Nederlandse overheid. Zij is als projectleider actief bij de organisatie van de deelname van DGP aan de 27e editie van de Canal Parade in Amsterdam op 3 augustus. In dit interview vertelt Marijne ons meer over inclusie van LHBTIQ+-collega’s binnen de Rijksoverheid en geeft ons tips voor de aanstaande zomerperiode.

Deze zomer staat voor mij in het teken van verhuizen en klussen. Ik heb in januari samen met mijn vrouw een huis gekocht en daar hebben we onze handen vol aan. We komen oorspronkelijk uit Amsterdam maar gezien de huidige woningmarkt hebben we er voor gekozen om in Woerden een huis te kopen. We hebben een mooi plekje gevonden in de binnenstad met uitzicht op het water. We genieten samen met ons hondje erg van ons nieuwe huis. We wonen dicht bij familie en hebben nu ook een tuin. Ik heb ook mijn eigen werkkamer dus ik hoef niet langer aan de keukentafel te werken. Omdat we het druk hebben met ons huis hebben we geen uitgebreide vakantieplannen. We gaan in september nog een weekje naar de Veluwe om te wandelen en buiten te zitten, bij voorkeur met een dik boek in mijn handen. Ik ben echt een fan van lezen en kan genieten van een goed boek. Ik hou van fantasy-verhalen en zwaardere non-fictie, ook hebben deze verhalen vaak betrekking op LHBTIQ+.

Twee jaar geleden ben ik gestart bij Dutch Government Pride (DGP). Ik was al een tijdje op zoek naar een roze netwerk en wilde hier ook actief iets mee kunnen doen. Ik mocht vorig jaar meehelpen met de organisatie van de deelname van de DGP aan de Canal Parade in Amsterdam en dit jaar heb ik hierin zelfs nog een grotere rol. Hier ben ik op dit moment heel druk mee maar door het jaar heen werk ik mee aan de organisatie van de benchmark. De benchmark is een manier om de prestaties van de overheid als werkgever te vergelijken met andere organisaties als het gaat om diversiteit en inclusie op de werkvloer. We proberen de collega’s van de verschillende ministeries te ondersteunen hoe inclusiviteit nog beter kan worden toegepast. We proberen de verschillende netwerken die er al zijn bij het Rijk met elkaar te verbinden. Elk ministerie is anders ingericht, je merkt dit ook in de netwerken, sommigen zijn vrij nieuw en anderen hebben meer ervaring. Het is mooi om van elkaar te leren. Voor deze activiteiten bij de DGP krijg ik wat tijd van de werkgever maar het is ook veel vrijwilligerswerk. In mijn dagelijks leven ben ik business-analist bij de Belastingdienst. Ik doe samen met mijn team veel eenmalige analyses, denk bijvoorbeeld aan getallen voor jaarplannen of het doorrekenen van mogelijke effecten van beleid.
Tijdens corona hebben we bij de DGP een dipje doorgemaakt, contact was een stuk moeilijker te leggen met collega’s en met elkaar. We hebben afgelopen jaar twee bestuursleden er bij gekregen, daar zijn we heel blij mee want dan hebben we net wat meer ruimte om dingen te ondernemen. We proberen een betere structuur aan te brengen in de activiteiten en meer contact te hebben met beleidsmedewerkers.

Het is heel belangrijk dat we een stukje basis-respect hebben voor elkaar, wees je bewust van verschillen. Je ziet vaak, op de sociale media en ook op het Rijksportaal, veel negatieve reacties op onderwerpen die gaan over LHBTIQ+ onderwerpen. We zouden daar, zeker als we het over collega’s hebben, iets mee moeten doen, waarom reageren mensen zo en kunnen we misschien het gesprek aan gaan? Elke redactie gaat hier ook anders mee om, we zijn er nog niet helemaal uit over wat hierbij de juiste aanpak is.
Soms lijkt het wel alsof we in Nederland een stapje terug doen in die acceptatie, dat is jammer om te zien. Maar gelukkig doet Nederland het nog goed als je het vergelijkt met andere landen in Europa en de rest van de wereld. Als Rijksoverheid hebben we ook een voorbeeldrol, ik denk dat het heel goed is dat we bijvoorbeeld meevaren tijdens de Canal Parade. Diversiteit en inclusie zijn onderwerpen die je misschien makkelijk van de agenda schrapt als het druk is maar het is juist ontzettend belangrijk om het te blijven bespreken, met elkaar en het bestuur. Het is een onderwerp wat nooit klaar is, je moet er mee bezig blijven anders zakt het weer weg. Het feit dat het er nu is wil niet zeggen dat het er altijd is. Aan de medezeggenschap wil ik graag meegeven: blijf aandacht hebben voor Diversiteit en Inclusie.

Als afsluiter is er een boek dat ik de collega’s graag wil aanbevelen ‘’Een echte ouder’’ van Eke Krijnen, een boek over queer ouderschap, echt heel mooi geschreven. En nog een tip voor de collega’s die deze zomer wél op vakantie gaan: maak nou niet alle energie die je tijdens de vakantie hebt opgedaan in één keer op. Begin stiekem een dag eerder met werken dan in je agenda staat om alvast wat e-mail weg te werken.

Collega’s die meer informatie willen over de Dutch Government Pride kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief, of ons volgen op Linkedin. Op zaterdag 3 augustus varen we mee in de Canal Parade in Amsterdam, boot nummer 64. Ook hebben we door het jaar heen diverse activiteiten en borrels, heel gezellig! Ik wil ook alle collega’s uitnodigen om hier een keer bij aan te sluiten, iedereen is welkom.