Zomergast: Franny Schüle

Franny Schüle is twee maanden geleden begonnen als hoofd personeelsbeleid Rijk, ze koos er bewust voor om te gaan werken voor het algemeen belang en benadrukt de waarden die zij vanuit haar visie op HR meeneemt: samenwerken vanuit veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Met plezier! Eerder dit jaar maakte zij een prachtige reis door India en zij vertelt ons over haar ervaringen in dit prachtige kleurrijke land.

Ik ga nooit lang op vakantie maar voordat ik startte met deze baan ben ik twee weken naar India geweest. Als vrouw alleen was dat best een groot avontuur. India is echt zo’n land ‘’you love it or you hate it’’, persoonlijk ben ik er dol op! Het is 46 graden, het is chaotisch, kleurrijk, luid en van alles heel veel, kortom: echt een avontuur. New Delhi is een metropool, mega interessant met mijn achtergrond als sociaal geograaf. De stad heeft zoveel mooie paleizen en ook het eten is heerlijk, zo veel geuren en kleuren. Ik heb in noord India rondgetrokken en kwam ook door de natuur, daar heb ik zelfs wilde tijgers gezien.

Rondreizen doe ik erg graag, vorig jaar ben ik met mijn dochters van 16 en 17 door Amerika gereden. We bezochten de grote steden Las Vegas, Los Angeles en San Francisco en gingen ook door de indrukwekkende national parcs. Ik vond het geweldig maar mijn dochters zijn een beetje aan het puberen dus dit jaar slaan we een grote reis samen maar over. Omdat mijn dochters mochten uitzoeken wat we deze zomer dan wel gingen doen gaan we in augustus nog een weekje naar Chersonissos in Griekenland, dan kunnen zij lekker stappen en ga ik uitrusten met een goed boek. De rest van de zomer ben ik gewoon aan het werk, ik heb veel om mezelf op in te lezen en veel mensen om te leren kennen, daar gebruik ik deze periode voor.

Ik ben in juni gestart met werken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ik kom ‘’van buiten’’ zoals we dat zeggen, ik heb hiervoor bij een grote financiële organisatie gewerkt. Ik wilde heel graag de overstap maken naar het Rijk om meer echte impact te kunnen maken vanuit mijn HR-expertise, ik werk met veel plezier met en voor de ruim 160.000 Rijksambtenaren. Er zijn overeenkomsten met het werk dat ik hiervoor gedaan heb maar ook verschillen, ik denk dat hier een enorme opgave ligt om het nieuwe strategische personeels- en organisatiebeleid futureproof te maken.

Ik werk voor het belangrijkste wat er is: onze mensen. Als medewerkers goed in hun vel zitten, op de juiste plek zitten, passende kwalificaties hebben en plezier hebben in hun werk én je kan de juiste randvoorwaarden bieden, dan ben je een goede werkgever. Ik werk graag vanuit een aantal waarden: veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Als je genoeg van die drie ingrediënten hebt dan kun je optimaal presteren en heb je optimaal werkplezier. Vanaf dag één ben ik hier op de rijdende trein gestapt, er lopen veel dossiers en ik doe mijn best met veel mensen kennis te maken. We hebben een strategisch personeels- en organisatiebeleid 2025 dat we aan het herijken zijn en ik doe veel kennis op bij stakeholders.

Er spelen echt heel veel dingen tegelijkertijd, ik kan me niet permitteren om maar op één ding te focussen. Ik werk heel erg van uit de verbinding, dat is wat mij betreft de belangrijkste voorwaarde, dan komt de inhoud vanzelf mee. De Rijksmedewerkers zijn zo ontzettend divers, daar moet je je in verdiepen om dit werk goed te kunnen doen.

Communicatie is ook echt heel belangrijk, je moet in contact blijven met je medewerkers. Ik heb een tijdje zakelijke blogs geschreven, daar haalde ik veel plezier uit. Ik deed dit omdat ik het belangrijk vond om de stem van het bestuur en HR te laten horen naar de medewerker. Deze blogs gingen onder andere over actuele ontwikkelingen of thema’s als diversiteit, duurzaamheid en werkdruk. Het kwam vaak dichtbij: hoe vieren collega’s vanuit verschillende achtergronden feestdagen, of hoe is het om mantelzorg te combineren met je werk of hoe kijken we naar onze werkcultuur en het gedrag? Naast de inhoud van het werk, is het ook echt goed om met elkaar hierover het gesprek aan te gaan.

Ik ben gewend om veel met de medezeggenschap en vakbonden samen te werken. Het allerbelangrijkste is om het open gesprek te voeren, het klinkt misschien een beetje cliché maar je moet echt oordeelloos luisteren naar elkaar en elkaar meenemen in je gedachten, visie en het proces. Ik ben heel benieuwd welke focuspunten zij hebben op het Personeelsbeleid Rijk 2025. Het lijkt mij ook interessant om samen met de medezeggenschap te ontdekken welke mogelijkheden Artificiële Intelligentie (AI) biedt om het leven van onze medewerkers makkelijker te maken. Maar ook sociale veiligheid is en blijft een belangrijk onderwerp, dus ook daar kunnen we het gesprek over aangaan.

Ik gun alle collega’s om deze zomer even lekker de batterij op te laden door goed uit te rusten. Zelf luister ik tijdens het wandelen en sporten graag podcasts, ik heb ontzettend veel genres en favorieten: van  Marc-Marie en Isa vinden iets, tot Argos. Overigens gaan de podcasts, niet geheel toevallig, vaak over Human Interest. Naast podcasts wil ik ook luisterboeken aanbevelen bij de collega’s, vaak kom je aan het lezen van een boek niet toe maar tijdens het reizen kan je makkelijk een paar boeken wegluisteren. De laatste podcast die ik heb geluisterd is een tip: De jongen zonder gisteren en prachtige uitzending, die gaat over een jongen van 21 die zijn hele geheugen na ziekte kwijt is en wat dat met hem en zijn omgeving doet.


Fijne zomer gewenst en ik hoop op vele inspirerende ontmoetingen!