Peter Wulms is onderhandelaar bij het Ambtenarencentrum. Deze zomer genoot hij van een vakantie in eigen land en ging hij, op verzoek van zijn zoon, ook nog naar Noorwegen. Inmiddels is hij weer gestart met werken en is hij druk met het voorbereiden van een aantal actuele onderwerpen zoals FUWA-Rijk en de visie op vervoer. Welke veranderingen gaan we zien de komende tijd? Peter praat ons bij!
Ik ben inmiddels al weer anderhalve week aan het werk maar daarvoor heb ik drie heerlijke weken vakantie gehad. Samen met mijn gezin ben ik één week op vakantie geweest naar Vierhouten op de Veluwe. Daar maakten we gebruik van een huisje van Buitenleven, dat is een organisatie die samenwerkt met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Landschappen.nl. Zij verhuren echt prachtige huisjes op bijzondere plekken, wij zaten in een voormalig jachthuis, echt een unieke belevenis. Mijn vrouw en ik houden erg van fietsen en wandelen, dat kan natuurlijk goed in deze omgeving en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt.
Mijn zoon van 19 is dit jaar geslaagd en gaat het komende jaar beginnen met de studie Leraar Engels in Amsterdam. Om dit te vieren zijn we op zijn verzoek nog op vakantie geweest naar Bergen in Noorwegen. Wat een prachtige natuur daar, we voeren bijvoorbeeld door een fjord naar een gletsjer, zo mooi. Ik ga zeker nog een keer terug naar Noorwegen.
Op het werk zijn juli en augustus nog rustige maanden, ik merk dat er minder overleg is dan tijdens de rest van het jaar. Maar het begint al langzaam op te starten, sommige dingen zijn blijven liggen en die pak ik nu weer op. Ook ben ik al druk met de voorbereiding van de rest van het jaar, er komen een hoop onderwerpen op ons af. Ik ben onderhandelaar van het Ambtenarencentrum, dat wil zeggen dat ik professioneel onderhandel met de werkgever, ik doe dat samen met de twee collega’s. Het Ambtenarencentrum is ontstaan omdat verschillende ambtenarenbonden samen aan de overlegtafel moesten zitten. Eén vertegenwoordiging aan tafel is natuurlijk een stuk praktischer. Ik doe dit werk al heel wat jaar en met veel plezier, het is een altijd veranderende omgeving met veel nieuwe onderwerpen, je hoeft je nooit te vervelen.
Een belangrijk onderwerp de komende periode is FUWA-Rijk (een gemoderniseerd, verbeterd en nieuw functiewaarderingssysteem voor het Rijk), hierover zijn in de CAO Rijk 2022-2024 afspraken gemaakt en ik ben betrokken bij de uitwerking hiervan. We streven er naar om dit onderwerp voor het eind van het jaar af te ronden. Een ander belangrijk onderwerp is de visie op vervoer, ook hierover zijn afspraken gemaakt in de laatste cao. Hoe willen we nou dat de ambtenaar zich verplaatst? We willen graag nog meer verduurzamen maar wel op zo’n manier dat de ambtenaar nog prettig kan reizen. Er zit zoveel diversiteit in het werk van de Rijksambtenaren, een ambtenaar die naar Den Haag reist om daar op kantoor te werken heeft andere voorzieningen nodig dan bijvoorbeeld een collega van Rijkswaterstaat die op een verkeerspost moet zijn. Graag willen we de Rijksmedewerkers betrekken bij de uitwerking van dit beleid, denk aan gesprekken en vragenlijsten. Wat komen zij nou in de praktijk tegen, wat gaat er goed en wat niet, we horen het graag van de mensen zelf.
Ook het hoofdlijnenakkoord zorgt voor discussie, je merkt dat er onrust is over twee onderwerpen: het akkoord stelt een bezuiniging van 22% op de apparaatskosten van de Rijkssector vast en legt een loondictaat op voor 2026: 0% loonstijging. De keuzes die een kabinet maakt in de Rijksbegroting mogen er niet toe leiden dat we niet meer kunnen onderhandelen over loon. Dus we gaan goed nadenken hoe we ons hiertegen gaan verweren. Op Prinsjesdag zullen we meer duidelijkheid krijgen over de bezuinigingen en dan kunnen we daar nog beter op reageren. In de daar op volgende onderhandelingen zullen we duidelijk maken dat een nullijn wat ons betreft niet acceptabel is. Ik denk dat we in een tijd terecht komen van taakstellingen en reorganisaties, er is een hoop te doen. Voor de medewerkers die hiermee te maken krijgen is er van werk naar werk beleid. Ik merk wel dat dit beleid een beetje is weggezakt en dit zullen we de komende periode moeten gaan afstoffen, hoe pas je het nou goed toe en wat hebben medewerkers er aan? Werkgevers moeten bewust zijn van dit beleid en het goed toepassen.
Ik werk uiteraard ook veel samen met de medezeggenschap, het is heel belangrijk om elkaar te blijven opzoeken. Een organisatieverandering, dat is medezeggenschapswerk en arbeidsvoorwaardelijke gevolgen dat is vakbondswerk. Er is hier altijd een grijs gebied aanwezig waar medezeggenschap en bonden met elkaar moeten samenwerken en dat doen we volgens mij best goed.
Ik ben een groot liefhebber van podcasts, zo luister ik elke week naar podcasts over Apple hard- en software, mijn hobby is ICT, ik richt mijn eigen hard- en software zo in dat dat ik mijn werk heel makkelijk kan doen. Een andere podcast die ik kan aanbevelen is De top kijkt om, hiervan is ook een boek verschenen. In deze podcast worden topambtenaren en andere bewindslieden geïnterviewd over hun voormalige functie, echt heel boeiend.
Een boek dat ik afgelopen zomer heb gelezen is Diensten met geheimen van Willemijn Aerdts, een verhaal over de geheime diensten in Nederland, dat geeft een mooi inzicht in het doen en laten van de MIVD en AIVD. Ook ben ik een fan van Engelse detectives zoals de Inspector Rebus series van Ian Rankin. Op de streaming dienst Apple TV+ kan je de serie Slow horses kijken over de Britse geheime dienst MI5 met daarin de geweldige acteur Gary Oldman, ook deze serie wil ik van harte aanbevelen, zeker nu het vierde seizoen binnenkort online komt.
Ik wens alle lezers een hele fijne zomer toe en mocht je nog op vakantie gaan, een tip: zet je afwezigheidsassistent een paar dagen voor je vakantie al aan en ook als je terug bent kan je deze nog een dag of twee aan laten staan zodat je in alle rust kan afronden en opstarten rondom je vakantie.