Zomergast: Rob Latten

Rob Latten is organisatieadviseur bij adviesbureau De VerandermotOR. Hij is auteur van onder andere Ondernemingsraad voor dummies, OR en Financiën en Medezeggenschap in beweging. Hij maakte deze zomer een rondreis met zijn camper door Ierland en nu hij terug is start hij met zijn promotieonderzoek naar de bedrijfseconomische kant van thuiswerken. In zijn vrije tijd werkt hij bij de vrijwillige politie. Kortom: Rob zit niet graag stil. Lees meer over zijn werk en visie op medezeggenschap in het onderstaande interview.

Ik ben deze week weer gestart met werken, mijn afwezigheidsassistent laat ik vaak nog iets langer aan staan, dan kan ik in alle rust opstarten. Ik ben vier weken in Ierland geweest, daar heb ik een rondreis gemaakt samen met mijn vriendin. We hebben een kleine camper en daarmee gaan we graag op vakantie. Elke keer een super mooie ervaring vol vrijheid en flexibiliteit. Ierland heeft prachtige natuur en ook de bewoners zijn een fantastisch leuk volk, het eten is misschien iets minder maar ze maken wel hele mooie muziek. Van tevoren hebben we een route bedacht maar onderweg krijg je regelmatig tips van ‘’locals’’ voor bezienswaardigheden en dan wijken we toch weer af van onze plannen. Met de camper kamperen we graag maar in de grote steden zoals Dublin en Belfast kozen we ook soms voor een bed & breakfast. Vier weken vliegen zo voorbij en voor je het weet ben je al weer aan het werk. Maar voordat ik start is het heerlijk om ook nog aandacht te geven aan mijn hobby’s zoals toneel en muziek en over een week ga ik nog naar een vakantiehuis in Zeeland-Zuid Holland om als politievrijwilliger in de vakantietijd te helpen.

Ik ben organisatieadviseur, ik help ondernemingsraden bijvoorbeeld bij het creëren van een visie tijdens reorganisaties of om inzicht te krijgen in financiële kant van een traject en/of goede voorbereidingen treffen voor een adviestraject. Een groot gedeelte van de week ben ik bezig met het begeleiden van reorganisaties en help ik ondernemingsraden met de inhoudelijke kant hiervan. Daarnaast ben ik gestart met een promotieonderzoek naar de bedrijfseconomische voor- en nadelen van thuiswerken aan de Radboud universiteit in Nijmegen.
Het thuiswerken vóór, tijdens en na de coronapandemie verschilt sterkt. Niet alleen de redenen voor thuiswerken, maar ook de aantallen mensen en het werk dat thuis gedaan wordt. Voor sommige mensen levert thuiswerken veel op: minder reistijd, betere werk-privé-balans, werkplezier en minder stress. Maar hoe zit het met de productiviteit en de echte bedrijfseconomische voordelen? Er wordt veel onderzoek naar thuiswerken gedaan, maar de daadwerkelijke concrete financiële voor- of nadelen zijn toch minder inzichtelijk. Of het nu ook concreet (financieel) voor- of nadelen oplevert voor de werkgever? Dat wil ik graag meer inzichtelijk maken.

Naast mijn werk als organisatieadviseur schrijf ik ook boeken. Ik vind het zelf fijn om iets uit te leggen aan de hand van een structuur. Een boek of publicatie is voor mij een uitgeschreven versie van die structuur in mijn hoofd. Ik ben al ruim tien jaar ZZP-er en werkzaam bij de VerandermotOR. Daar werken we inmiddels met een team van negen personen. We geven trainingen aan ondernemingsraden en hebben ons vooral gespecialiseerd in het advieswerk. Daarbij staat voor ons centraal hoe ondernemingsraden kunnen meewerken aan de continuïteit van de bedrijfsvoering. Bij organisaties bij de overheid is die continuïteit minder een punt van aandacht maar daar ligt dan weer meer nadruk op goede besluitvorming, efficiency en de uitwerking daarvan in de organisatie. Ook competentieontwikkeling en groepsontwikkeling zijn onderwerpen die we veel terug zien komen bij de medezeggenschap. Leden van de ondernemingsraad kunnen overal vandaan komen en hebben allemaal verschillende achtergronden. Het is van belang om te kijken welke talenten er binnen de ondernemingsraad aanwezig zijn en wat verstrekt of aangevuld/ontwikkeld kan worden. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ondernemingsraad een interessante gesprekspartner is voor het bestuur. Dan word je sneller aan de voorkant meegenomen en ben je niet pas op het eind een ‘’verplichte krabbel’’. In deze positie van volwaardige gesprekspartner kom je als je inhoudelijk echt wat te melden hebt, ideeën hebt en weet wat er op de werkvloer speelt.

Bij de overheid is het politiek primaat een belangrijk punt van aandacht voor de medezeggenschap. Als maatschappij vragen wij van de overheid ook vaak een sterke aandacht voor goede procedures. Dit vind je ook terug bij de medezeggenschap waarbij de discussies veel over het proces en borging van afspraken gaat. Voor mij mag er meer aandacht zijn voor de inhoud. De ‘wat-gaan-we-doen’-vraag ligt in dit geval bij de politiek. Maar over de ‘hoe-pakken-we-het-op’-vraag kan de medezeggenschap nog veel vertellen. Er is genoeg ruimte om op dit gebied een inhoudelijke waarde hebben. In dit geval is het ook belangrijk om informatie op te halen op de werkvloer, wat speelt er, wat vinden mensen? Dat vertaal je dan naar beleid. Van organisatie- en financieel tot personeelsbeleid. Ik denk dat ondernemingsraden daar nog wel wat meer mee zouden kunnen doen. Blijf op de hoogte van wat er speelt op de tafel van de bestuurder en sluit op tijd aan om op die manier genoeg invloed te kunnen uitoefenen. Organiseer bijvoorbeeld eens een inspiratiedag met de bestuurder en heb het met elkaar over de aankomende ontwikkelingen, dit kan natuurlijk ook een aangekleed artikel 24-overleg zijn.

Graag wil ik de lezers de podcast De ORcast aanbevelen. In deze podcast duikt podcastmaker Inger in de wereld van ondernemingsraden, medezeggenschap, en alles wat daarbij komt kijken, erg leuk. En voor de collega’s die liever lezen dan luisteren is HR met ballen van Bob Zeegers een erg leuk boek, het is inhoudelijk interessant en bovendien erg grappig.

Naast toneel en muziek maken, kijk ik in mijn vrije tijd graag series op Netflix, van luchtig en grappig tot spannend en historisch. Ik heb een voorkeur voor series uit Engeland, Spanje of Scandinavië. Voor alle lezers die zin hebben om te bingewatchen zijn hier een aantal leuke series: Suits, Lincoln Lawyer, Bodygard, Lilyhammer, Emily in Paris, La Catedral del Mar, La casa de Papel, Trapped en als laatste The Bridge. Te veel goede series om een keuze te maken! De tijd die dan nog overblijft, besteed ik aan het werk bij de vrijwillige politie. Wat is mooier om niet alleen maatschappelijk van betekenis te kunnen zijn en dat te combineren met een super interessante omgeving en werk.

Mocht je binnenkort weer gaan werken na de vakantieperiode, plan dan een startbijeenkomst in voor jou en je collega’s, ga eens even gezellig met elkaar koffie drinken of een hapje eten en praat elkaar bij over de vakantie. Voor je het weet ben je er weer helemaal in en ga je ook al het inhoudelijke gesprek met elkaar aan. Als je begint met je mail doorspitten ben je na een dag al weer aan vakantie toe, met een gezellige startbijeenkomst zorg je voor een soepele start.