Werkbezoek Nationaal Coördinator Groningen

Nadat de GOR Rijk twee intensieve ontwikkeldagen achter de rug had was het tijd om eens een kijkje te nemen in de praktijk en op bezoek te gaan bij collega’s die dagelijks, bijna letterlijk, met de poten in de klei staan. De GOR Rijk was dus op bezoek bij de NCG, Nationaal Coördinator Groningen, en wel op het steunpunt Appingendam.

De NCG werkt aan het aan het onderzoeken en versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied. Een klus die erg uitdagend is. De NCG is ooit begonnen als een kleine organisatie bestaande uit voormalig minister Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen en twee medewerkers, onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken. Nu bestaat de organisatie uit ongeveer 1100 personen, zijn ze verhuisd naar Binnenlandse Zaken, weer terugverhuisd naar Economische Zaken en met de laatste kabinetsformatie weer ondergebracht bij Binnenlandse Zaken. Al die veranderingen waren al een uitdaging op zich.

Op 24 februari 2023 overhandigde de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen (PEAG) haar onderzoeksrapport Groningers boven gas aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Na deze parlementaire enquête kondigde het kabinet in april 2023 met Nij Begun een aanpak voor meerdere jaren aan voor Groningen en Noord-Drenthe. De aanpak van Nij Begun bestaat uit vijftig maatregelen. Deze vijftig maatregelen zijn een uitwerking van de aanbevelingen die in het onderzoeksrapport staan. Een aantal van deze maatregelen heeft invloed op de manier waarop ze de versterking uitvoeren. De situatie in Groningen is al langer een discussiepunt bij de Rijksoverheid, medeoverheden zoals de provincie en gemeentes en uiteraard bij de bewoners in het aardbevingsgebied zelf. Een discussie die zeker ook de komende periode weer opgevoerd zal worden.

In deze context werken de medewerkers van de NCG met hart aan ziel aan het veilig maken van de woningen in het gebied. Of dat nu via het versterken van bestaande woningen gaat om of het slopen en het opnieuw (her-)bouwen van woningen. Deze context maakt het werk ook extra ingewikkeld, bovendien zijn veel medewerkers van de NCG zelf ook afkomstig uit het gebied van de aardbevingsschade en zijn als bewoner dus mogelijk zelf ook getroffen of hebben in hun directe omgeving (kennissen, familie) die getroffen is door de gevolgen van de gaswinning.

Deze bijzondere context vraagt om extra aandacht voor de medewerkers en die speciale aandacht start al bij de werving en selectie van nieuwe NCG-medewerkers. De GOR Rijk werd meegenomen in de aanpak (werken en leren vanuit onze bedoeling) die NCG hanteert. De slogan die de NCG hanteert is “Samen Groningen versterken” en men wil ‘naast de Groningers staan’. ‘Naast’ wordt ook zo ingevuld dat er niet alleen aandacht is voor de bewoners maar nadrukkelijk ook voor het eigen personeel.

Ook werd de GOR Rijk meegenomen in de complexiteit van de regelgeving, de problematiek van het versterken of het slopen en herbouwen en werd een wandeling gemaakt door Appingedam om te kijken wat het in de praktijk betekent en werd onder andere het oude centrum van Appingedam bezocht en de woningen voor de tijdelijk opvang.

De Rijksoverheid mag trots zijn op het goede werk dat dag in dag uit door de medewerkers van de NCG wordt verricht zowel in het veld, als in de ondersteuning van de medewerkers van de NCG.