Wet open overheid: in hoeverre heeft de medezeggenschap hiermee te maken?

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) (gedeeltelijk) in werking getreden, als opvolger van de welbekende Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De GOR Rijk kreeg meerdere keren de vraag vanuit de medezeggenschap of de Woo ook van toepassing is op ondernemingsraden. Met andere woorden: kun je als OR te maken krijgen met het verzoek OR-stukken openbaar te maken? En hoe zit het met sociale media en apps zoals WhatsApp? De GOR Rijk heeft jurist Els Huisman, van De Voort advocaten, gevraagd een en ander te verhelderen.

De OR en de Woo
Volgens Els is het allemaal niet zo zwart-wit. Het is zo dat de Woo van toepassing is op bestuursorganen en dat is een ondernemingsraad niet. Het criterium van de Woo dat het gaat om ‘onder verantwoordelijk van een bestuursorgaan werkzame instelling, dienst of bedrijf’ is voor een ondernemingsraad niet van toepassing. Dient iemand een verzoek in om informatie over- of van de ondernemingsraad? Dan moet dat verzoek worden gericht aan de bestuurder. Wel kunnen documenten van ondernemingsraden deels openbaar worden gemaakt omdat deze documenten vallen onder publieke informatie.
Het kan gaan om verschillende definitieve documenten, zoals vergaderagenda’s, toegezonden informatie, de notulen van vergaderingen en de jaarverslagen van de OR.

Persoonlijke beleidsopvattingen
Voor de beoordeling is zeer relevant of de informatie kan worden gekwalificeerd als persoonlijke beleidsopvattingen. Is dat zo? Dan hoeft die informatie niet te worden verstrekt. Voor ondernemingsraden is dit argument natuurlijk vaak aan de orde. 

Sms en WhatsApp
OR’en die intern apps als WhatsApp gebruiken hoeven niet bang te zijn dat er nu geen vertrouwelijke berichten meer kunnen verzonden. De wet heeft alleen betrekking op zakelijke- en niet op privéberichten. Ook hoeven berichten niet openbaar worden gemaakt als dit bijvoorbeeld de privacy schendt (of als dit de belangen van de staat schendt). Bovendien bevat een sms of WhatsApp- bericht al gauw persoonlijke beleidsopvattingen in het interne debat. En dat hoeft niet openbaar te worden gemaakt.

Kortom: de Woo is wel van toepassing op de medezeggenschap maar niet volledig. Heb je vragen of wil je meer informatie over de Woo? Neem dan contact op met ambtelijksecretariaatGORRijk@minbzk.nl.