Zomergast: Jeaninne Wong Loi Sing

Jeaninne Wong is integriteitsadviseur bij de Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire, in 2021 was zij daar betrokken bij de oprichting en inrichting van medezeggenschap. Als vrijwilliger reist zij de komende periode naar Mexico, Costa Rica en Amerika om daar supervisie te doen van een aantal voetbalwedstrijden. Hoe is deze periode in een land waar het altijd zomer is? Zij vertelt ons meer over haar werk en vrije tijd.

De vakantieperiode is voor mij een moment om terug- en vooruit te blikken op de werkzaamheden. Ik vind het fijn om nu op kantoor te zijn want het is redelijk rustig. Ik heb geen schoolgaande kinderen meer en ben niet gebonden aan de schoolvakanties. Ik neem dus het liefst vrij buiten deze vakanties om. Het is dan minder druk en je hebt meer keuze in vliegtickets en hotels.

Ik ga de komende periode wel een aantal landen bezoeken. Ik zit als vrijwilliger in een internationale voetbalorganisatie, daar doe ik de supervisie van een aantal wedstrijden, die wedstrijden zijn in verschillende landen. Over drie weken ga ik naar Mexico, daarna naar Costa Rica en als laatste naar San Diego in Amerika. Dat zijn steeds korte bezoekjes van drie of vier dagen, ik bezoek dan één wedstrijd en de rest is vrije tijd. Dan ga ik nog even de toerist uithangen en wat dingen bekijken in het land dat ik dan bezoek. Ik ben helemaal geen grote fan van voetbal maar ik ben de ‘’professional off the field’’, als iedereen het over de bal heeft heb ik het over strategische plannen; alles wat eigenlijk buiten het veld moet gebeuren.

Op Bonaire is het altijd zomer en ik kijk juist uit naar een regenachtige dag. Er valt vrij weinig regen maar als het valt hoop ik dat het in het weekend is, dan blijf ik lekker op bed liggen met een goed boek. Ik hoor de regen tikken tegen het raam en in de verte mag het ook een beetje donderen. Helaas heb ik dit al in geen jaren meegemaakt. Het regent hier nauwelijks en als het regent dan ben ik op kantoor. Ik ga af en toe naar Nederland om vrienden en familie te bezoeken, als ik op het vliegveld aan kom verlang ik al weer naar de reis terug, het koele weer kan fijn zijn maar ik hou niet van té koud.

Ik heb nog geen concrete plannen maar het lijkt me geweldig om een keer naar Colombia te gaan, daar hoor ik zoveel goede verhalen over. Je kan daar lekker eten en je komt slank weer terug, dus ja dat moet ik wel een keer proberen.

Ik werk sinds 2010 bij de Rijksdienst Caribisch Nederland. Ik ben begonnen als directiesecretaris bij de directeur RCN (of ook voor de Rijksvertegenwoordiger?) en sinds 2014 ben ik de integriteitsadviseur. Als integriteitsadviseur werk ik samen met twee collega’s om integriteit vorm te geven en meer bewustwording te creëren zowel binnen als buiten de organisatie. Wij verzorgen voor 1200 medewerkers van 22 dienstonderdelen trainingen, dialoogsessies en bijeenkomsten. Wij doen dit heel laagdrempelig want we willen dat medewerkers zich vrij voelen om te participeren in deze bijeenkomsten. Integriteit is een onderwerp wat men niet gewend is om het bespreekbaar te maken. Het liefst wil men weten wat wel en niet kan maar vaak is het niet zo zwart-wit. En juist het grijze gebied zorgt voor ruimte voor discussie. Omdat we werken op een klein eiland vraagt integriteit soms extra aandacht van de medewerkers. Je komt overal wel bekenden en familie tegen en juist daarom is het goed om met elkaar hierover het gesprek aan te gaan.

Ik ben betrokken geweest bij de oprichting en inrichting van de hele medezeggenschap. Medezeggenschap doe ik naast mijn werkzaamheden als integriteitsadviseur, gelukkig komt er in september een ambtelijk secretaris bij ons werken, het is namelijk ontzettend druk. Sinds 2012 heb ik medezeggenschap als neventaak in de portefeuille. Op verzoek van de vakbonden is er een pilot opgesteld en sinds 2021 hebben we onze eigen regeling. De invulling is anders dan hoe de medezeggenschap is geregeld in Nederland, wij noemen onze ondernemingsraden bijvoorbeeld participatieraden. Wij zijn de enige organisatie op de BES-eilanden die een stevige invulling geeft aan de medezeggenschap op de werkvloer. Omdat het onbekend terrein was, was het soms best wel uitdagend om dit te realiseren. Over een paar jaartjes ga ik met pensioen en dan hoop ik dat alles sterk staat, met de komst van een ambtelijk secretaris zorg je voor een stukje stabiliteit voor de toekomst.

In november aanstaande gaan wij voor het eerst tegelijkertijd verkiezingen houden voor de participatieraden van alle dienstonderdelen, dit doen we digitaal. Het is allemaal heel spannend want we hebben grote ambities. We willen gaan een opkomst van 90% van stemgerechtigde medewerkers en we willen bij alle dienstonderdelen voldoende kandidaten hebben op de kandidatenlijst. Gelukkig hebben we een communicatieadviseur die ons helpt bij het vormgeven van het proces en de middelen, de vooruitzichten zijn goed.

Naast de verkiezingen denken wij voortdurend aan hoe we medezeggenschap nog professioneler kunnen maken, we werken bijvoorbeeld aan persoonlijke ontwikkelingsplannen voor onze leden. We zijn altijd op zoek naar een manier om nog beter samen te werken met medewerkers en bestuur. Participatie is essentieel en het gaat zeker niet vanzelf. Hoe denk je constructief mee en hoe lever je goede tegenspraak?

Wij zouden het fijn vinden om in de nabije toekomst ook aan tafel van de GOR Rijk te kunnen aanschuiven. Als toehoorder zouden wij goed op de hoogte blijven van de thema’s die spelen en hoe ermee wordt omgegaan. Wij zijn een jonge organisatie en we willen graag verder ontwikkelen, er valt een hoop van elkaar te leren.  

Om na mijn reizen weer in de werkflow te komen ga ik me verdiepen in een visiedocument die ik moet opstellen voor mijn opleiding. Ik volg de leergang ‘’Dialoog en participatie’’ en ik moet het afsluiten met dit document. Een uitdagende opdracht voor mij als adviseur, ik probeer te onderzoeken wat de volgende stap is in de medezeggenschap, hoe krijg je de werkvloer betrokken en wie moet welke bijdrage leveren.

Een boek dat ik alle collega’s kan aanbevelen is Deep Democracy van Jitske Kramer. Zij belicht een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Het zit bij ons in de cultuur dat niet iedereen zich uitspreekt tijdens overleggen. Door deze methodiek te gebruiken geef je de minder uitgesproken deelnemers ook de kans om te participeren. Het gaat erom dat we van elkaar weten wat er nodig is om mee te gaan in een besluit en om de andere meningen ook inzichtelijk te maken. We zijn begonnen met het houden van dialoogsessies, dit levert al veel op omdat men meer de ruimte krijgt om mee te denken en een mening te geven. Op termijn zal dit bijdragen aan een cultuur waarin ‘loyale tegenspraak’ wordt gewaardeerd. Het is belangrijk om open te staan voor diverse perspectieven en inzichten.

Als tip wil ik de collega’s graag meegeven: zorg goed voor jezelf. Neem ook even de tijd om na te denken en te ontspannen. Ik doe dit zelf graag met mijn favoriete cocktail: een piña colada. Het moet met liefde worden klaargemaakt met de exacte maten en verhoudingen, het liefst niet te zoet. Elke keer als ik een slokje neem is het een bevestiging dat het leven toch o zo fantastisch is. Dit drankje neem ik dan ook als het tegen zonsondergang is. Dan kijk ik tegen een mooie schakering van allerlei kleuren aan de hemel. Deze cocktail is ook goed te combineren met een barbecue waar van mij goed gemarineerde speklapjes op mogen. Even lekker krokant grillen, een garantie voor het ultieme vakantiegevoel!