Veelgestelde vragen
Op deze pagina kan je de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden vinden over het referentiekader medezeggenschap.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact op met ambtelijksecretariaatGORRijk@minbzk.nl
Op 4 en 11 december zijn er digitale inloopsessies van 10:00-11:00 uur waar je vragen kan stellen, wil je hierbij aanwezig zijn? Meld jezelf dan aan via deze link.
- Referentiekader en referentieprofielen
Wat is het referentiekader medezeggenschap?
Het referentiekader MZ is een ontwikkeltool, in het leven geroepen om te fungeren als meetlat waarmee de competentieontwikkeling van individuele OR-leden geobjectiveerd zichtbaar kan worden gemaakt op grond van de werkzaamheden die ze binnen de medezeggenschap verrichten. Hierbij wordt een koppeling gemaakt tussen het in de praktijk blijk geven/gegeven hebben van competenties of de zichtbare ontwikkeling van (nieuwe) competenties als OR-lid en de eigen loopbaanperspectieven (mobiliteit) binnen en buiten de OR.
Wat is een referentieprofiel?
Een referentieprofiel is één van de 16 profielen die onderdeel uitmaken van het referentiekader. Een profiel omschrijft hetgeen verwacht wordt van een bepaalde rol binnen de medezeggenschap. Dat is uitgeschreven in de vorm van taken, verwachtingen, kennis, inzicht, vaardigheden en competenties.
Waarom zijn er referentieprofielen voor de medezeggenschap gemaakt?
Onder het motto ‘OR-werk is ook werk’ is vanuit de GOR Rijk de behoefte ontstaan om MZ-werk zichtbaar en bespreekbaar te maken. Tot op heden zijn de door medezeggenschapswerk ontwikkelde kwaliteiten vaak niet goed zichtbaar geweest.
Zorgen de referentieprofielen ervoor dat ik hoger ingeschaald kan worden?
Het referentiekader is geen waarderingsinstrument, maar een ontwikkeltool. Het staat volledig los van het Functiegebouw Rijk en de CAO Rijk. Toepassing van het referentiekader zal dus niet resulteren in een andere indeling van de functie.
Is het referentiekader verplicht?
Nee, het gebruik maken van het referentiekader is een vrijwillige keuze.
Waar kan ik meer informatie vinden over de in de profielen genoemde competenties?
De Competentiegids Rijk is onder andere te vinden op: Competentietaal Rijk – Functiegebouw Rijk (functiegebouwrijksoverheid.nl)
2. Ontwikkeling competenties en loopbaan
Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij mijn loopbaanontwikkeling?
Hiervoor zijn diverse mogelijkheden binnen de Rijksoverheid. Allereerst is je leidinggevende degene met wie je hierover in gesprek kunt gaan. Als je liever -ook- zelf aan de slag gaat, dan kun jij bijvoorbeeld eens kijken op ikwerkvoornederland.nl. Hier vind je onder tab ‘loopbaan’ informatie en tips Loopbaan – IkwerkvoorNederland
Daarnaast heb je de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur.
Hoe kom ik in contact met een loopbaanadviseur?
Binnen de rijksoverheid zijn er 4 loopbaancentra. Bij welke jij terecht kunt, wordt bepaald door waar je werkzaam bent. Kijk op ikwerkvoornederland.nl voor meer informatie.
Maak een afspraak met een loopbaancoach – IkwerkvoorNederland