Zomergast Marco Ouwehand van vakbond FNV

Marco Ouwenhand, FNV

Deze zomer interviewen we als GOR Rijk een aantal interessante personen, wat gaan ze de komende periode doen, waar houden zij zich door het jaar heen mee bezig en welke tips hebben zij voor collega’s die thuisblijven deze zomer? Leer onze zomergasten beter kennen in deze zomerspecial! Deze week is te gast: Marco Ouwehand van vakbond FNV.

Na meer dan 10 jaar neemt Marco Ouwehand afscheid van zijn functie als vakbondsbestuurder cao Rijk bij vakbond FNV. Een mooi moment om het met hem terug te blikken en om het te hebben over de aanstaande periode waarin hij een sabbatical neemt en terug de schoolbanken in duikt!

Het stoppen met deze baan was al eens eerder door mijn hoofd geschoten maar het was nooit een logisch moment. Al meer dan tien jaar heb ik gewerkt met de cao, die kan ik inmiddels wel dromen, nouja soms moet ik nog wel eens wat nalezen maar het zit in mijn DNA verweven. Een collega van me ging weg en zij had het over haar verlofruimte en de hoeveelheid uren die ze over had. Zo werd ik ook aan het denken gezet over mijn eigen verlofruimte, nou daar stonden nog flink wat uren open! Je kan deze dagen opsparen tot je pensioen maar dat is voor mij nog wel ver weg, dus een periode vrij nemen lijkt een logische keuze. Mijn sabbatical start in september en duurt tot eind juni 2024, daarna ga ik weer aan het werk. Na deze periode kan ik met nieuwe energie starten aan een andere baan. De kans dat ik weer als bestuurder bij de FNV aan de slag ga is groot, maar welk pakket ik dan ga oppakken dat weet ik nog niet.

Het is goed om wat anders te gaan doen, er is nooit een geschikt moment om over te stappen maar nu hebben we een iets langer lopende cao Rijk, dat helpt. Ik kan het werk in de zomerperiode goed overdragen. Zeker met kortlopende cao’s is het soms snel schakelen, je hebt de laatste zin nog niet op papier en de volgende onderhandeling staat al weer voor de deur… Ik heb op de meeste plekken al afscheid genomen in juni, toen ging ik naar de laatste overleggen voor het zomerreces van bijvoorbeeld de SOR-tafel, het A+O-fonds, het vierhoeksoverleg en nog een paar andere gremia. Ik ben blij dat mijn opvolger al klaarstaat: Yntse Koenen. Hij werkt ook al jaren in het Team Rijk van FNV als bestuurder van onder andere Justitie en Veiligheid en Sociale zaken en Werkgelegenheid.

We hebben de afgelopen jaren veel bijzondere dingen meegemaakt. Ik denk aan de oprichting van de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) waarbij schoonmaakmedewerkers in dienst van het Rijk kwamen. In de laatste cao is na jaren van discussie de PAS-regeling omgebouwd naar IKB nieuwe stijl inclusief een eerlijke overgangsperiode. We zijn als FNV met onze voorlichtingscampagne het hele land doorgeweest en hebben ook veel digitale sessies georganiseerd. In deze  laatste cao Rijk is een deel van de salarisverhoging in centen in plaats van in procenten overeengekomen en zo heeft er echt een stukje nivellering plaatsgevonden. Ook zijn er afspraken gemaakt over integriteit en sociale veiligheid, dat is ook een mooie mijlpaal. Als ik één bijzonder hoogtepunt mag noemen uit de afgelopen tien jaar is dat zeker de omzetting van het Algemeen Rijksambtenarenreglement (ARAR) in de cao Rijk als gevolg van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA). Zo’n proces maak je maar één keer mee. Het was een monnikenwerk, vooral ook van mijn FNV-collega die als juriste alles moest nalopen en voorstellen heeft gedaan om alles goed om te zetten. Samen met de werkgever is dat een heel intensieve periode geweest, maar als je kijkt op caorijk.nl dan denk ik dat het goed gelukt is. De cao Rijk is nu goed leesbaar voor iedereen. Dat was met het ARAR wel anders! Ik hoop dat ik de afgelopen jaren samen met de collega vakbondsbestuurders heb kunnen bijdragen aan een cao waar mensen zich in herkennen en dat zij kunnen denken: die cao is ook een beetje van mij.

Hoe ik de tijd tijdens mijn sabbatical ga invullen heb ik nog niet helemaal bedacht maar ik ga in ieder geval een eenjarige master-opleiding theologie doen, puur uit eigen interesse, niet gerelateerd aan mijn werk. Ik had na zoveel jaar werken echt de behoefte om totaal iets anders te doen, even op een andere manier mijn hersens gebruiken. Ik ga in de zomerperiode nog wel een paar dagen weg of neem een lang weekend vrij. Voor mij is de ideale vakantie een afwisseling van rusten en sportiviteit. Ik wandel graag wat langere tochten, zo loop ik bijvoorbeeld ook het Pieterpad. De laatste jaren ga ik graag op vakantie in Europa, met de auto of de trein. Op een warme dag ga ik toch lekker op stap, ik vind het leuk om dingen te zien en wat mee te maken! Maar ook lekker rusten met een goed boek doe ik erg graag. Mijn boekentip, het boek dat ik nu aan het lezen ben is  ‘’De kapperszoon’’ van Gerbrand Bakker, ook zijn eerdere boek ‘’Boven is het stil’’ kan ik van harte aanbevelen.

Als ik een tip mag meegeven aan de medezeggenschap is het dat zij actief aan de slag moeten met hybride werken en wat dat voor de medewerkers zal betekenen. Het is belangrijk dat er wordt gekeken: hoe gaan we écht om met hybride werken. Moet je daar afspraken over maken en zo ja op welk niveau dan. Hierbij moet je kijken wat voor de medewerker zelf fijn is, werk en privé in balans, maar ook wat goed is voor het team en belangrijk voor de organisatie. Het kan spannend zijn om het hier over te hebben. Welke invloed gaat het hybride werken hebben op het werken van de toekomst, zijn we nog wel goede collega’s als we elkaar maar één keer per week zien? Inspiratie opdoen of een idee krijgen zijn vaak bijvangst van een dag op kantoor. Die bijvangst kun je niet organiseren maar gebeurt in het persoonlijke contact door bijvoorbeeld even lekker samen koffie te drinken. Dat hebben we met het digitaal vergaderen toch een stuk minder. De medezeggenschap kan hierover afspraken maken met de bestuurder. GOR Rijk gaf hierover in februari advies met betrekking tot beleidsvisie 2027: Hybride werken is vanzelfsprekend.

Wat ik ook hoop is dat overal enthousiast de functie van  personeelsraadgever zal worden ingevuld en omarmd.  Op ieder departement wordt daarmee een pilot gedaan. Ik weet zeker dat een interne ombudsman van grote toegevoegde waarde is voor de medewerkers van het rijk. Niet zozeer om alleen problemen te bespreken maar ook om mee te praten bij twijfel, zo voorkom je dat iets escaleert en krijg je hulp. Ga er naartoe, maak er gebruik van.

Als laatst wil ik iedereen graag oproepen: ga naar FNV.nl en word ook lid van de vakbond. Cao’s in sectoren met veel vakbondsleden zijn bijna altijd de betere cao’s en zo kun je ook solidair zijn met je collega’s. Geniet van een mooie zomer en het ga jullie goed!

Wil je de interviews met de zomergasten van vorig jaar teruglezen? Kijk dan hier.