Zomergast Willemijn Dekker

Bovenstaande foto van Willemijn is een reflectie van een kunstwerk van Anish Kapoor. Het staat ondersteboven, maar dat hoort zo.

Deze zomer interviewen we als GOR Rijk een aantal interessante personen, wat
gaan ze de komende periode doen, waar houden zij zich door het jaar heen mee
bezig en welke tips hebben zij voor collega’s die thuisblijven deze zomer?
Leer onze zomergasten beter kennen in deze zomerspecials!
Deze week is onze laatste zomergast:

Willemijn Dekker

Willemijn is directeur van Binnenwerk. Zij vertelt ons meer over haar favoriete stad
Venetië, de nieuwe onderdeelscommissie bij Binnenwerk en haar favoriete
podcasts.

Ik ben iemand die graag korte vakanties door het jaar heen neemt, ik heb net een weekje vrij gehad en ga binnenkort nog een week weg. Aan het begin van de zomer ben ik thuis gebleven en heb ik heerlijk gelanterfant. Ik heb een dagje museum gedaan, lekker in mijn huis gerommeld en met mijn blindengeleidehond gewandeld. Ook ben ik naar Restaurant Renilde geweest in mijn woonplaats Rotterdam. Dit bevindt zich op de zesde verdieping van Depot Boijmans Van Beuningen, heel spectaculair met een prachtig uitzicht.

Ik las laatst in een artikel dat de meest ideale vakantieduur ongeveer een week is. Het aller belangrijkste is dat je in die week doet, waar je het meeste behoefte aan hebt. En dat heb ik precies gedaan!


Ik ben nu al weer even aan het werk maar begin september ga ik naar Venetië, dat is een van mijn lievelingssteden. Het is de vijfde keer dat ik ga en ik voel me daar nu ook echt een deel van de stad. Ik hou heel erg van architectuur en kunst en ga daar naar de architectuurbiënnale, een internationale kunstmanifestatie die daar twee keer per jaar gehouden wordt. Ik ga er heen met de trein, dat doe ik vanuit een duurzaamheidsoogpunt en ook omdat ik het leuk vind om met de trein te reizen. Ik ga deze reis maken met mijn vader en mijn blindengeleidehond blijft thuis, die is niet zo dol op alle drukte in de stad. Het is een lange reis, we doen er twee dagen over. Met de nachttrein is het sneller maar dit jaar maken we een tussenstop in Neurenberg, ook een prachtige stad. In november ga ik op vakantie naar Vlieland, dan mag mijn hond wel mee, even lekker samen uitwaaien.

Bij Binnenwerk is het eigenlijk het hele jaar door wel druk. We zorgen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen bij de verschillende ministeries. De zomer gebruiken we ook om zogeheten ronde-tafel-gesprekken te voeren om te kijken of we meer banen kunnen creëren en of we daar samen in kunnen optrekken. We spreken met ICBR-leden en directeuren ook over takenpakketten, werkkleding en pand gebonden facilitaire taken. Omdat de agenda’s door het jaar heen aardig vol zitten is de zomerperiode daar heel geschikt voor.

De Rijksoverheid heeft een aardige opgave als we het hebben over het creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als Rijk doen we erg ons best maar het zou zeker nog beter kunnen. Er zijn veel mooie initiatieven en we zetten stappen in de goede richting.


Ik ben al zes jaar betrokken bij Binnenwerk, in allerlei verschillende rollen. Binnenwerk is als een programma begonnen en uiteindelijk een organisatie geworden die enorm gegroeid is. Toen de vorige directeur met sabbatical ging heb ik haar werk een jaar waargenomen, dit beviel mij heel goed. Uiteindelijk heb ik op de functie kunnen solliciteren toen zij besloot wat anders te gaan doen en sinds februari van dit jaar mag ik mij de vaste directeur noemen. Ik ben een bekend gezicht op het thema en voel me heel vertrouwd met het werk. Veel mensen weten wie ik ben en herkennen ook mijn hond, die is natuurlijk opvallend. Ik heb een hele leuke baan, het is echt een cadeau dat ik in deze fase van mijn carrière al zo’n mooie baan mag hebben.

Binnenwerk werd altijd vertegenwoordigd door de OR van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR). Toen duidelijk werd dat we samen gingen met P-Direkt en UBR-P onderdelen om Organisatie en Personeel Rijk (O&P Rijk) te vormen was het een natuurlijk moment om ook eigen medezeggenschap in te richten. Er is gekozen om een onderdeelscommissie (OC) in te stellen. Die is dus nog vrij nieuw en er zitten collega’s van veel lagen van de organisatie in de OC, er is nog veel in ontwikkeling. Het is soms nog even zoeken naar de taken en welke dingen we moeten bespreken, het is de opstartfase. De leden van de OC zijn net op training geweest. Daar is gekeken wat ieders kwaliteiten zijn en hoe je deze kan inzetten om zo krachtig mogelijk aan het werk te kunnen. Twee leden van de OC zitten ook in de OR van O&P Rijk, een mooi voorbeeld van de ontwikkeling die we bij Binnenwerk doormaken. Als bestuurder vind ik het heel fijn om via de OC de geluiden van de werkvloer te horen. Een recent onderwerp is het Binnenwerk-feest dat we eens in de zoveel tijd organiseren, altijd een mooi moment! We denken al na over het volgende feestje; het staat vast dat het weer gezellig gaat worden. De OC krijgt een kans om mee te denken in het organiserend comité.


Collega’s, die extra ondersteuning nodig hebben,  zijn er bij elk werk en op alle niveaus en de medezeggenschap kan extra aandacht vragen voor deze verschillen. Zeker als je het hebt over persoonlijke ontwikkeling op het werk is er echt maatwerk nodig. Verschillen zijn nodig om iedereen tot zijn recht te laten komen. Gelijke kansen staat niet gelijk aan iedereen op dezelfde manier behandelen. Wie je als mens bent en waar je kwaliteiten liggen is heel verschillend en we mogen daar ook onderscheidend in zijn.

Binnenwerk is druk met het creëren van zo veel mogelijk banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het moeten er uiteindelijk 1500 worden maar het zijn er op dit moment bijna 800, we hebben dus nog een weg te gaan. Het is een uitdaging om werkgevers er bewust van te maken dat veel werk ook door Binnenwerk-collega’s gedaan kan worden. Er is krapte op de arbeidsmarkt, dus het is logisch om nieuwe oplossingen te bedenken. Ik zeg wel eens: als jullie zoeken naar het schaap met de vijf poten, mogen het dan ook twee schapen zijn met drie poten? Of drie met twee? Richt het werk dan daar op in.
De ontwikkeling van de medewerkers is ook erg belangrijk. Bij Binnenwerk zijn er mogelijkheden om door te groeien die bij andere werkgevers aan deze doelgroep misschien niet geboden worden. Ons doel is dat elke collega die dit leuk vindt en het kan, de mogelijkheid krijgt om een opleiding te volgen om vervolgens intern door te groeien of bij één van de partnerorganisaties aan de slag te gaan. Het is voor mij heel belangrijk dat er aandacht is voor wat je kunt en dat je de gelegenheid krijgt om dat te laten zien. We zijn bezig met het maken van onze eigen leer- en ontwikkellijnen zoals we deze ook kennen bij de rest van het Rijk.   Ik ben een groot fan van podcasts, dit jaar is het televisieprogramma Zomergasten ook in die vorm beschikbaar, daar ben ik heel blij mee. Ook de verhalen van de Correspondent zijn erg inspirerend en ik luister graag naar de Amerikaanse podcast Monday mindset waarin ze het hebben over hoe zij geïnspireerd en gemotiveerd blijven. Ik ben een enthousiaste kok dus ook de podcast van de BBC The food programme is favoriet. Zelf kook ik graag met veel groentes, bijvoorbeeld uit een van de kookboeken van Ottolenghi. Ik heb een abonnement op een biologisch groentepakket, dan krijg ik soms groentes waar ik nog nooit mee gekookt heb zoals de pattison, een soort pompoen, of de snijbiet. Ik ga graag de uitdaging aan!
De collega’s op kantoor die net terugkomen van vakantie, wens ik toe dat ze hun computerwachtwoord vergeten zijn, dat is toch wel een heel goed teken! En ik wens iedereen  ook heel erg veel werkplezier.

Over Binnenwerk
Binnenwerk creëert samen met partnerorganisaties in opdracht van ministeries en uitvoeringsorganisaties structurele en duurzame banen in teamverband binnen het Rijk voor mensen met een doelgroepindicatie. Dit zijn banen in bijvoorbeeld archiefbewerking, bos- en natuurbeheer of pandgebonden werk, zoals toetsenbordreiniging of hospitality. Als gemandateerd werkgever ontzorgt Binnenwerk opdrachtgevers volledig met specialistische ondersteuning op maat. Lees meer op de website van Binnenwerk.