Zomergast Vries Kool van de Douane

Vries Kool staat in de Japanse tuin van Clingendaal in Den Haag naast roze bloemen

Vries is in de Japanse tuin van Clingendaal in Den Haag dit voorjaar (rechts) en hartje zomer tijdens een klein popfestival op het eiland Tiengemeten (links)

Deze zomer interviewen we als GOR Rijk een aantal interessante personen, wat gaan ze de komende periode doen, waar houden zij zich door het jaar heen mee bezig en welke tips hebben zij voor collega’s die thuisblijven deze zomer? Leer onze zomergasten beter kennen in dit zomerse interview. Deze week is te gast: Vries Kool van de Douane.

Vries heeft bijna tien jaar gewerkt bij ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties DGDOO directie A&O waarvan de laatste vier en een half jaar als hoofd van de afdeling Personeelsbeleid Rijk. Deze zomer start hij met zijn nieuwe baan bij de Douane, hoe kijkt hij terug op de afgelopen jaren? En hoe beleeft hij de zomerperiode?

Ik ben net begonnen met mijn nieuwe baan bij de Douane, daar is veel werk te doen dus ik pak deze zomer twee losse weekjes vakantie. Naast vakantie met mijn familie ga ik ook graag naar festivals, dat hoort wat mij betreft echt bij de zomer! Dit jaar ben ik op Best kept secret en Down the rabbit hole geweest. Ik ga naar festivals om zoveel mogelijk nieuwe artiesten te ontdekken. Ik ben een echte festivalnerd, soms ga ik met vrienden of familie maar ik ga ook regelmatig in mijn eentje. Ik kom dan veel mensen tegen en neem ook een paar boeken mee om te lezen tussen de concerten door. De eerste keer dat ik naar een festival ging was tijdens de eerste editie van Down the rabbit hole in 2014, dat is bij recreatiegebied Groene heuvels in Beuningen. Hier is een zwemmeertje waar ik vroeger met mijn vrienden van de middelbare school ging zwemmen. Toen ze daar opeens een festival gingen organiseren leek het mijn zus, mijn neef en mij leuk om er heen te gaan en sindsdien ga ik elk jaar. Mijn grootste ontdekking dit jaar was Caroline Polachek. Zij zingt met een heel groot stembereik en had een week ervoor nog bronchitis, waardoor ze concerten had moeten afzeggen. Een heel bijzonder optreden.

Ik ben net terug uit Wenen, daar ben ik een week op vakantie geweest met mijn vrouw en zoons van 17 en 20. Deze week ben ik weer aan het werk en komende week ga nog even weg met mijn vrouw. Mijn oudste zoon gaat dit jaar voor zijn studie een half jaar naar Tokyo in Japan. Ons plan is hem daar rond de jaarwisseling op te zoeken. Wenen is een hele mooie stad, het is dit jaar zelfs de meest leefbare stad van de wereld. Je kan er leuke dingen doen, cultuur snuiven in de grote paleizen en zelfs zwemmen in de Donau. Vanuit Wenen ben je in een uur in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, een totaal andere wereld. Reizen doen we met de trein, als je dit goed uitzoekt en op tijd boekt ben je ook best voordelig uit, vliegen is zeker niet meer de enige goedkope en snelle optie. Op de heenweg pakten we de slaaptrein, niet heel comfortabel maar wel heel leuk om te doen. Lang reizen met de trein is voor mij, als boekenliefhebber, geen enkel probleem.

Voor de collega’s die deze zomer een mooi en spannend boek willen lezen kan ik De kuil van Laura van der Haar aanbevelen. Ik lees in de vakantie wel een paar boeken per week en deze is mij bijgebleven, een aanrader!

Ik ben echt iemand die eens in de zoveel tijd behoefte heeft aan nieuwe dingen. Op het werk heb ik net afscheid genomen van mijn oude baan als hoofd van de afdeling Personeelsbeleid Rijk. Na tien jaar bij één directie wilde ik wel eens wat anders gaan doen, ik heb best lang nagedacht wat dat dan moest zijn. Ik ben bij de Douane terecht gekomen via ABD interim voor een tijdelijke klus. De Douane is een heel veelzijdige organisatie. Er werken ongeveer 6000 mensen, ze zitten door het hele land. De Douane is bekend van drugsvangsten in de haven en van controles op Schiphol, maar het is veel meer dan dat. Elk bedrijf dat importeert of exporteert heeft te maken met de Douane en draagt accijnzen af. De Douane voert taken uit voor negen ministeries: of er sprake is van cultuurhistorisch erfgoed dat niet het land in of uit mag tot een check op radio-actieve straling. De landelijke opererende diensten zitten in Rotterdam. Het managementteam (MT) van de Douane heeft besloten de sturing binnen de Douane te veranderen en de landelijke diensten eenduidiger te organiseren. Dat is een eerste stap om te zorgen dat de Douane nog beter zijn maatschappelijke opgaven kan vervullen. In opdracht van de directeur generaal (DG) van de Douane ga ik dat proces de komende 9 tot 15 maanden begeleiden. Voor mij is het werken bij een grote uitvoeringsorganisatie nieuw, dat is wel wat anders dan het werken bij een beleidsdepartement in Den Haag wat ik de afgelopen tien jaar heb gedaan. Mijn werk als manager Wet Normering Topinkomens is mij echt bijgebleven, ik was toen ook toezichthouder, dat wil zeggen dat je ook beschikkingen en last onder dwangsom kan doen, dat was voor mij helemaal nieuw. Ook bijzonder was het werk dat we hebben gedaan tijdens de coronacrisis, als onderdeel van het beleidsteam van BZK, toen namen wij echt het voortouw richting de departementen. Het snel schakelen met elkaar en het zoeken naar die oplossingen: hoe kunnen we dit nou snel doen, dat gaf een soort nieuwe werkwijze waar we nogsteeds gebruik van maken.

Bij mijn vorige baan werkte ik veel samen met de medezeggenschap, ik sprak samen met mijn collega’s regelmatig met de GOR Rijk over de instrumenten die we samen met andere ministeries ontwikkelden op het gebied van personeelsbeleid. Voor er een advies of instemming werd gevraagd aan de medezeggenschap spraken we elkaar al intensief over de voorgenomen maatregelen, dat was een fijne manier van werken. De organisatieverandering die ik ga begeleiden bij de Douane heeft best veel impact op het werk en ook zijn er personele gevolgen: mensen gaan over naar een andere directie of de inhoud van hun werk verandert. Ook hier is er veel contact met de medezeggenschap, in dit geval de ondernemingsraad van de Douane en straks ook met de vakbonden. We proberen zo transparant mogelijk te zijn en nemen hen aan de voorkant mee. Alles wat ik bij mijn vorige baan geleerd heb over personeelsbeleid en medezeggenschap neem ik als ervaring met me mee.

Een onderwerp waar we met zijn allen de komende tijd echt mee aan de slag moeten is de toekomst van het werk. Er zijn studies die laten zien dat er best veel in het werk gaat veranderen onder andere door automatisering. Werk op alle niveaus kan op een gegeven moment worden geautomatiseerd, hoe gaat de medezeggenschap hier het gesprek over aan? Duurzame inzetbaarheid is daar ook aan verbonden, hebben we straks nog wel de competenties die we nodig hebben om het werk uit te voeren? Interessante onderwerpen om je als medezeggenschap eens in te verdiepen!

En nog een tip voor de collega’s deze zomer: neem even de rust om een goed boek te lezen en investeer in jezelf door bijvoorbeeld een cursus te volgen of training te doen. Er is veel en vaak gratis aanbod op allerlei niveaus bijvoorbeeld de Summerschool van het A+O fonds en voor managers het zomeraanbod op het ABD Leerportaal, het is een uitgelezen tijd om aan jezelf te werken.

Vorige week spraken wij Marco Ouwehand over zijn werk bij vakbond FNV en zijn aanstaande sabbatical, lees het interview hier. Wil je de interviews met de zomergasten van vorig jaar teruglezen? Kijk dan hier.